13:43 24.01.2020

Перспективи світової економіки серйозно покращилися всього за декілька місяців - МВФ

2 хв читати
Перспективи світової економіки серйозно покращилися всього за декілька місяців - МВФ

Перспективи розвитку світової економіки всього за декілька місяців серйозно покращилися, вважає глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

"Ми в кращому становищі в січні 2020 року, ніж ми були в жовтні 2019 року, коли відбувалася річна зустріч МВФ", - сказала Георгієва у відповідь на прохання модератора сесії форуму в Давосі коротко сформулювати погляд на ситуацію в світовій економіці.

Сесія Global Economic Outlook традиційно закриває ділову програму Всесвітнього економічного форуму. Георгієва вперше приймає в ній участь в ролі глави МВФ, а її попередниця на цій посаді Крістін Лагард - як голова Європейського центробанку.

Георгієва нагадала, що МВФ прогнозує зростання світової економіки на 3,3% у 2020 році і на 3,4% у 2021 році. "Це очевидне поліпшення порівняно з рекордно низькими 2,9% у минулому році", - сказала вона.

"Що є драйвером позитивних змін. По-перше, знижується напруженість у світовій торгівлі", - сказала глава МВФ, нагадавши про укладення торговельної угоди США та Китаю. Ризики торговельних обмежень, за її словами, суттєво стримували нові інвестиції.

Окрім того, зростання стимулювала монетарна політика центральних банків, які діяли синхронізовано. За підрахунками МВФ, 49 центральних банків зробили в сумі 71 зниження ставки, сказала Георгієва.

При цьому, за її словами, МВФ не вважає прогнозовану динаміку - 3,3% - "фантастичною", це все ще "мляве" зростання. "Ми хочемо бачити більше дій (спрямованих на стимулювання зростання - ІФ) за межами монетарної політики, більш агресивну фіскальну політику, структурні реформи, спрямовані на посилення конкуренції", - заявила Георгієва.

Лагард загалом розділила позитивний погляд Георгієвої, відзначивши позитивні сигнали в економіці ЄС - зокрема у сфері зниження безробіття і зростання доходів населення.

"У нас ніколи не було таких хороших показників зайнятості, ми, безумовно, повернулися в докризовий період", - сказала Лагард. ЄЦБ очікує, що зростання доходів населення зумовить посилення споживчого попиту, і, відповідно, стимулює інфляцію, "зробивши наше життя легшим". Однак поки що це тільки сподівання, оскільки наразі трансмісійний механізм ще не запрацював, визнала голова ЄЦБ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

НЕФКО та E5P підписали грантові угоди на EUR3,46 млн на проєкти у Вінниці та Чорткові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА