14:16 24.01.2020

Переможцем конкурсу на концесію порту "Ольвія" стала катарська QTerminals - міністр інфраструктури

2 хв читати
Переможцем конкурсу на концесію порту "Ольвія" стала катарська QTerminals - міністр інфраструктури

Катарська компанія QTerminals перемогла в конкурсі на концесію морського порту "Ольвія"

"Другий концесійний конкурс завершено. Переможцем концесійного конкурсу в порту "Ольвія" стала компанія QTerminals із Катару. В розвиток порту протягом п'яти років буде інвестовано 3,4 млрд грн", - написав міністр інфраструктури Владислав Криклій у Facebook.

При цьому він зазначив, що це одна з найбільших прямих іноземних інвестицій у портову галузь за всю історію незалежності України.

"Сума щорічних концесійних платежів - 82 млн грн, що в 16 разів вище за прибуток порту за 2019 рік. Концесіонер вкладе 80 млн грн у розвиток інфраструктури Миколаєва", - додав міністр.

За словами Криклія, QTerminals управляє найбільшим торговельним портом Катару "Хамад" вартістю понад $7 млрд. У 2019 році QTerminals опрацювала 1,32 млн тис. TEU (20-футовий еквівалент) контейнерних вантажів, що на 300 тис. більше, ніж обробили всі портові оператори України.

"3,4 млрд грн інвестицій у порти - тепер я ваша "інвестиційна няня", - заявив Криклій.

Він також повідомив, що наступного тижня переможці концесійних конкурсів "Рісоіл-Херсон" (у морпорту "Херсон") і QTerminals поінформують про плани розвитку портів "Херсон" і "Ольвія", а міністерство - про плани щодо концесії інших об'єктів.

Як повідомлялося, конкурсні пропозиції на участь у конкурсі з концесії морпорту "Ольвія" подали компанія QTerminals (Катар), ТОВ "Морське агентство "Пітерс" і ТОВ "Протті-газолін" (обидва - Миколаїв).

Із переможцем кожного конкурсу буде укладено договір, сторонами якого стануть Мінінфраструктури, АМПУ, компанія-переможець конкурсу, а також підприємство (SPV, т. зв. проектна компанія), яке буде створено і зареєстровано переможцем конкурсу в Україні для реалізації проекту.

ТЕО пілотних проектів розробив консорціум міжнародних консультантів, сформували ЄБРР і IFC. Під час підготовки ТЕО було проведено системний аналіз ринку, виконано фінансову, технічну, екологічну та юридичну експертизи. Крім того, відбулися зустрічі з потенційними вітчизняними та зарубіжними приватними партнерами з метою врахування їхніх пропозицій щодо реалізації проектів.

Порт "Ольвія" розташований на лівому березі Дніпро-Бузького лиману. Підхід суден до порту здійснюється Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом (БДЛК).

Стивідорна компанія "Ольвія" - державне підприємство, яке провадить стивідорну діяльність на території морпорту "Ольвія". Територія підприємства становить 178,8 га.

Глибини та протяжність причальної лінії становить 1,53 км (сім причалів), дають змогу приймати судна завдовжки до 230 м, завширшки до 32,5 м, дедвейтом до 80 тис. тонн. Оголошена осадка в порту лімітована прохідною глибиною БДЛК - 10,3 м. Навігаційний період триває цілий рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА