14:39 24.01.2020

Власник "Смарт-Холдингу" Новинський вважає сумнівною ідею "інвестнянь" і податкових пільг при приватизації

2 хв читати
Власник "Смарт-Холдингу" Новинський вважає сумнівною ідею "інвестнянь" і податкових пільг при приватизації

 Держава має покращувати роботи державних інститутів, забезпечуючи захищеність усіх інвестицій, а також утримуватися від надання податкових пільг, пропонуючи їх лише в окремих секторах, прокоментував пропозиції президента й уряду щодо залучення великих інвесторів власник "Смарт-Холдингу", опозиційний народний депутат Вадим Новинський.

"Я вважаю, що це досить сумнівна ідея з уведенням цих радіонянь, тіток або дядьків... - навіть не знаю, як правильно сказати. Мають працювати державні інститути, які забезпечуватимуть захищеність інвестицій і законність при інвестиційній діяльності", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах "Українського сніданку", організованого в Давосі Фондом Віктора Пінчука.

За словами Новинського, Україна вже неодноразово проходила спроби створення "інституту рішал", однак цей підхід неефективний.

"Мені здається, це більше такий емоційний маркетинговий хід, щоб привернути увагу та розпочати діалог", - додав власник "Смарт-Холдингу", визнавши, що з такою метою ці пропозиції можуть бути корисні.

Новинський також наголосив, що необхідно створювати рівні умови для інвестицій зарубіжним та українським інвесторам. За його словами, "Метінвест", де "Смарт" є міноритарієм, щорічно інвестує в модернізацію основного виробництва, зокрема екологічну, від $800 млн до $1 млрд. "То нам треба вже по десять нянь", - пожартував він.

Депутат назвав також досить спірною ідеєю пропозицію податкових канікул для тих, хто купуватиме українські підприємства при приватизації на суму понад $10 млн. "Усі говорять про справедливість і патріотизм, але ніхто не хоче платити податків... Пільги такого характеру мають бути для таких галузей промисловості, як, наприклад, легка, які сьогодні практично не працюють", - вважає Новинський.

Він зазначив, що на нинішньому Всесвітньому економічному форумі в Давосі багато виступають про соціальну відповідальність бізнесу, що всі повинні платити податки та про справедливий їх розподіл, що вигоду від капіталізму мають відчувати всі верстви населення. "Це перехід до капіталізму із соціалістичним обличчям", - вважає власник "Смарт-Холдингу".

На його думку, уряд поки що не має виразної економічної та промислової політики.

Коментуючи ідею впровадження міжнародного арбітражу в Україні, Новинський, який має досвід вирішення спорів у британському арбітражі, засумнівався, що це можна зробити. "Що таке англійський арбітраж? Це історія, традиція, стабільність, справедливість. Коли ... очі закриті на фігуру тієї людини, яка перебуває в суді. У нас, на жаль, такого немає", - констатував він.

Він вважає, що традиція просто має сформуватися, проте це дуже тривалий процес. "Можна говорити про перезавантаження судів, але де взяти стільки чесних і досить досвідчених суддів? Адже ми не завеземо 10 тис., або 20 тис., або 30 тис. суддів із Великої Британії або Німеччини - це неможливо. Має бути дуже жорстка відповідальність за корупцію в судах", - сказав депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА