17:20 28.01.2020

Ціна газу для населення і тепловиків у січні за новою методикою становитиме 4,65 грн/куб. м без ПДВ і транспортування

3 хв читати
Ціна газу для населення і тепловиків у січні за новою методикою становитиме 4,65 грн/куб. м без ПДВ і транспортування

Ціна постачання НАК "Нафтогаз України" природного газу для потреб населення і виробників тепла в січні 2020 року становитиме 4,65 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними і розподільними газопроводами та націнки газзбутів), що на 25% менше, ніж у січні 2019 року.

"Нова ціна розрахована "Нафтогазом" відповідно до постанови Кабінету Міністрів №17 від 24 січня 2020 року. Таким чином Україна виконує зобов'язання перед МВФ щодо поетапного переходу до ринку газу з вільним ціноутворенням та конкуренцією за побутового споживача між багатьма постачальниками газу", - йдеться в прес-релізі НАК.

У компанії нагадали, що за новою методикою ціна на поточний місяць визначається згідно з фактичними біржовими торгами, які відбувалися з 1-го до 22-го числа цього місяця. "Нафтогаз" надалі публікуватиме ціну на поточний місяць протягом кількох робочих днів після 22-го числа.

"Завдяки підписанню контракту на транзит російського газу територією України цінової кризи на ринку газу не сталося. Більше того, великі невикористані запаси газу в сховищах європейських країн сприяли зниженню цін на ринках Європи. Кабінет Міністрів і "Нафтогаз" знайшли рішення, яке дало змогу переглянути січневу ціну на газ для захищених споживачів у бік зменшення. Фактично ціну приведено до ринкових умов", - зазначив керівник газового дивізіону НАК Андрій Фаворов.

Отже, ціна, що розраховується за новою методикою, діятиме замість квартальної гарантованої ціни, запропонованої ПСО-споживачам на період із січня до квітня 2020 року, а також замість раніше затвердженої місячної ціни на січень розміром 5,5 грн/куб. м.

Нова ціна газу застосовуватиметься автоматично для побутових споживачів, незалежно від того, яку ціну споживач обрав раніше - квартальну чи щомісячну. Побутовим споживачам не треба нікуди звертатися або оформляти якісь документи.

Клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від "Нафтогазу" "газовий запас", можуть сплатити постачання за зниженою ціною, а невикористаний залишок коштів буде повернуто на рахунки споживачів наприкінці опалювального сезону.

У "Нафтогазі" також зазначають, що виробникам тепла (підприємствам ТКЕ та ОСББ) необхідно терміново оформити додаткові угоди з НАК про зменшення ціни на січень 2020-го.

У свою чергу в Міністерстві енергетики та охорони довкілля звертають увагу на те, що прив'язка ціни продажу газу НАК за спецобов'язками до котирувань на нідерландському хабі TTF відображає поточну ситуацію на європейському газовому ринку, погоджена з МВФ і не вплине на співпрацю України з міжнародними партнерами.

"Механізм щомісячного ціноутворення на газ у рамках ПСО діятиме до 1 травня 2020 року - від цієї дати НАК "Нафтогаз України" більше не відвантажуватиме газ регіональним постачальникам безкоштовно. Ринок постачання газу побутовим споживачам стане конкурентним", - резюмують у міністерстві.

Як повідомлялося, ціна НАК за спецобов'язками на січень-квітень 2020 року формуватиметься виходячи з котирувань на TTF плюс різниця (спред) у рівні цін між TTF і кордоном України плюс плата за вхід в українську ГТС, плюс торговельна націнка.

Зокрема, середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) газу на наступну добу постачання (Day-Ahead and Weekend) на хабі TTF за 1-22-ге число береться з даних на сайті біржі Powernext/EEX (https://www.powernext.com/spot-market-data).

Спред розраховується з двох складових: середньоарифметичної різниці між хабом TTF і найближчим до України ліквідним хабом NCG для котирувань на наступну добу постачання газу за 1-22-ге числа місяця, а також транспортних витрат на кордоні України від NCG за маршрутом Німеччина-Австрія-Словаччина на підставі даних операторів ГТС або регулюючих органів країн, які здійснюють транспортування.

У свою чергу тариф на вхід до ГТС України оплачується на підставі затверджених регулятором НКРЕКП тарифів, а торговельна надбавка "Нафтогазу" (витрати на зберігання та оплати відсотків за кредитами на закупівлю газу) затверджена Кабміном у розмірі 1,917%.

До оптової ціни, яку розраховує НАК, надалі включається вартість транспортування магістральними і розподільними мережами, націнка роздрібних постачальників (газзбутів) у розмірі 2,5% і ПДВ 20%, які в результаті формують кінцеву роздрібну ціну газу для споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА