19:23 28.01.2020

ОГТСУ розглядає можливість об'єднання точок входу/виходу на західному кордоні у віртуальні з'єднання

2 хв читати
ОГТСУ розглядає можливість об'єднання точок входу/виходу на західному кордоні у віртуальні з'єднання

ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) розглядає можливість об'єднання на західному кордоні точок входу/виходу в українську ГТС у віртуальні точки з'єднання (virtual interconnection points, VIP) з метою оптимізації операцій та поглиблення інтеграції в регіональний ринок.

Як повідомив голова ОГТСУ Сергій Макогон в інтерв'ю агентству ICIS, йдеться, зокрема, про можливість об'єднання точок Будінце і Вельке Капушани на кордоні зі Словаччиною, Берегове та Берегдароц на кордоні з Угорщиною, Дроздовичі та Германовичі на кордоні з Польщею.

Голова ОГТСУ зазначив, що можливість створення віртуальних точок з'єднання з'явилася після підписання Україною та Росією нового транзитного контракту на основі європейських правил. Згідно з попереднім десятирічним контрактом така можливість була заблокована, оскільки Берегове, Дроздовичі та Вельке Капушани використовували для транзиту газу в Європу, через що Україна для імпорту змушена була використовувати паралельні точки.

За словами Макогона, ОГТСУ вже запропонував оператору словацької ГТС Eustream об'єднати свої точки та впровадити механізм віртуального реверсу.

"Проте Eustream потрібен певний час для залагоджування питань з чинним контрактом на транзит російського газу. Сподіваюся, що для вирішення всіх питань словацькій стороні не знадобиться багато часу", - сказав Макогон.

Як повідомлялося, раніше, 24 січня, глава ОГТСУ поінформував про те, що Україна через газовимірювальну станцію (ГВС) "Дроздовичі" розпочала "віртуальний реверс" природного газу з Польщі, та очікує його запуску зі Словаччини та Угорщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА