15:05 29.01.2020

Кінцева ціна газу для населення і ТКЕ в січні становитиме 6-7 грн/куб. м - глава Мінекоенерго

2 хв читати
Кінцева ціна газу для населення і ТКЕ в січні становитиме 6-7 грн/куб. м - глава Мінекоенерго

Кінцева ціна природного газу для населення і тепловиків у січні 2020 року становитиме близько 6-7 грн/тис. куб. м, повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

"Кінцева ціна для споживача, якщо ми додаємо транспортування, розподіл і всі інші націнки і надбавки залежно від облгазів (регіону транспортування - ІФ), становитиме від 6 до 7 тис. грн (за 1 тис. куб. М - ІФ)", - сказав він прес-конференції в Києві в середу.

Міністр також не виключив, що тенденція зниження ціни газу на європейському ринку збережеться, і за спожитий у лютому обсяг українські споживачі заплатять ще менше.

Як повідомлялося, ціна постачання НАК "Нафтогаз України" природного газу для потреб населення і виробників тепла в січні 2020 року становитиме 4,65 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними і розподільними газопроводами та націнки газзбутів), що на 25% менше, ніж у січні 2019 року(6,26 грн/куб. м).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №17 від 24 січня 2020 року, ціна НАК за спецзобов'язаннями на січень-квітень 2020 року формуватися виходячи з котирувань на TTF плюс різниця (спред) у рівні цін між TTF і кордоном України, плюс плата за вхід до української ГТС, плюс торговельна націнка.

Зокрема, середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) газу на наступну добу постачання (Day-Ahead and Weekend) на хабі TTF за 1-22-ге число береться з даних на сайті біржі Powernext/EEX (https://www.powernext.com/spot-market-data).

Спред розраховується з двох складових: середньоарифметичної різниці між хабом TTF і найближчим до України ліквідним хабом NCG для котирувань на наступну добу постачання газу за 1-22-ге числа місяця, а також транспортних витрат на кордоні України від NCG за маршрутом Німеччина-Австрія-Словаччина на підставі даних операторів ГТС або регулюючих органів країн, які здійснюють транспортування.

У свою чергу тариф на вхід до ГТС України оплачується на підставі затверджених регулятором НКРЕКП тарифів, а торговельна надбавка "Нафтогазу" (витрати на зберігання та оплати відсотків за кредитами на закупівлю газу) затверджена Кабміном у розмірі 1,917%.

До оптової ціни, яку розраховує НАК, надалі включається вартість транспортування магістральними і розподільними мережами, націнка роздрібних постачальників (газзбутів) у розмірі 2,5% і ПДВ 20%, які в результаті формують кінцеву роздрібну ціну газу для споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА