18:24 31.01.2020

Cуд заборонив ФДМ приватизацію "Центренерго" до рішення по суті спору з "Укрдонінвестом" Кропачова

3 хв читати
Cуд заборонив ФДМ приватизацію "Центренерго" до рішення по суті спору з "Укрдонінвестом" Кропачова

ТОВ "Укрдонінвест" (Київ) Віталія Кропачова домоглося повторного забезпечення позову до Фонду державного майна (ФДМ) у справі про приватизацію ПАТ "Центренерго".

Відповідне рішення Господарського суду Києва від 23 січня 2020 року оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Задовольнити заяву ТОВ "Укрдонінвест" про забезпечення позову. Вжити заходів про забезпечення позову ТОВ "Укрдонінвест" до ФДМ шляхом заборони ФДМ вчиняти будь-які дії зі здійснення приватизації ПАТ "Центренерго" до набрання законної сили судовим рішенням за наслідками розгляду справи по суті про визнання недійсним наказу ФДМ №1572 від 13 грудня 2018 року", - йдеться в тексті рішення суду.

Згідно з матеріалами справи, позов, в якому "Укрдонінвест" оспорює наказ ФДМ №1572 (згідно з цим документом конкурс було визнано таким, що не відбувся), Госпсуд прийняв до розгляду 1 листопада 2019 року. "Укрдонінвест", окрім скасування наказу, вимагає також поновити конкурс, визнати компанію його учасником, зобов'язати ФДМ видати наказ про затвердження переліку потенційних покупців, яких було визнано учасниками конкурсу.

Товариство вважає, що ФДМ, не допустивши його до участі, порушив його права та інтереси, після чого незаконно припинив конкурс.

"Укрдонінвест" 21 січня 2020 року на тлі підготовки Фонду держмайна до нового конкурсу з приватизації "Центренерго" подав заяву про забезпечення позову у вигляді заборони ФДМ здійснювати будь-які дії з цього питання. Зокрема: утворювати конкурсну комісію; затверджувати план розміщення акцій; готувати та публікувати інформаційне повідомлення щодо проведення конкурсу з продажу пакета акцій; готувати пакет документів про конкурс; приймати конкурсну документацію від потенційних покупців; укладати договори з переможцем тощо.

Як повідомлялося, раніше, в травні 2019 року, "Укрдонінвест" звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом, в якому просив визнати протиправним його недопуск фондом до участі в конкурсі з приватизації "Центренерго" та скасувати відповідний пункт наказу ФДМ від 10 грудня 2018 року (№1558). Компанія також подала заяву про забезпечення, яку було задоволено 22 травня.

9 вересня Окружний адмінсуд задовольнив вимоги "Укрдонінвесту", визнавши протиправним рішення ФДМ про недопуск компанії до конкурсу. Оскільки рішення у цій справі було ухвалено, 6 листопада накладене раніше в його рамках забезпечення було скасовано за клопотанням представника ФДМ.

ФДМ у жовтні 2018 року оголосив про проведення конкурсу з продажу 78,289% акцій ПАТ "Центренерго" за стартовою ціною 5 млрд 984,992 млн грн. Продаж було призначено на 13 грудня 2018 року. Конкурс мав відбутися за наявності мінімум двох учасників, один з яких - іноземний. Про намір брати участь у конкурсі заявили шість компаній. З усіх претендентів документи з фінансовою гарантією, згідно з наявними в агентства "Інтерфакс-Україна" даними, подали лише ТОВ "Укрдонінвест" (Київ), бенефіціаром якого є Віталій Кропачов, і білоруське унітарне підприємство "Нафтобітумний завод", що належить найбільшому приватному білоруському нафтотрейдеру "Інтерсервіс".

Віталій Трубаров, який був на той момент головою фонду, заявив про скасування конкурсу, оскільки подана учасниками документація не відповідала вимогам законодавства.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільних і 5 - газомазутних) на Вуглегірській, Зміївській і Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА