11:23 03.02.2020

Суд затвердив мирову угоду про визнання "Укртрансгазом" за "Укрнафтою" газу в ПCГ майже на 15 млрд грн

3 хв читати
Суд затвердив мирову угоду про визнання "Укртрансгазом" за "Укрнафтою" газу в ПCГ майже на 15 млрд грн

Господарський суд Києва затвердив мирову угоду про визнання "Укртрансгазом" за "Укрнафтою" газу в підземних сховищах (ПСГ) майже на 15 млрд грн, повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Минулого тижня була підписана і затверджена судом мирова угода між "Укртрансгазом" та "Укрнафтою" щодо визнання за "Укрнафтою" зазначених вище обсягів газу (2 млрд куб. м - ІФ) у сховищах "Укртрансгазу", - написав він у Facebook у понеділок.

За його словами, "Нафтогаз" має отримати з держбюджету майже 15 млрд грн компенсації за покладені на нього спеціальні обов'язки, які буде спрямовано "Укрнафті" за 2 млрд куб. м у ПСГ. Крім того, НАК здійснить передоплату "Укрнафті" ще 14,6 млрд грн грн за газ, який компанія добуватиме і передаватиме в майбутні періоди.

У свою чергу "Укрнафта" спрямує всі зазначені кошти до держбюджету як погашення податкового боргу, а також сплатить податки, що виникають у зв'язку із здійсненням цих операцій.

"Угодою передбачено, що якщо "Нафтогаз" не виконає свої зобов'язання і до 1 квітня 2020 року не розрахується за вказані вище обсяги газу в сховищах, які "Укрнафта" передає "Нафтогазу", то цей газ має бути повернутий "Укрнафті", - додав Вітренко.

За його словами, наглядова рада "Укрнафти" унеможливила нецільове використання цих коштів, ухваливши рішення, що гроші від реалізації цього газу мають йти виключно на сплату податкового боргу і податків, які виникають у зв'язку із здійсненням цих операцій.

Топ-менеджер "Нафтогазу" нагадав, що реалізацію механізму оплати НАК отриманого від "Укрнафти" в попередні періоди природного газу з паралельною оплатою останнього податкового боргу було запропоновано ще уряду Володимира Гройсмана, який заблокував це рішення. У свою чергу уряд Олексія Гончарука нещодавно зняв обмеження на реалізацію цієї угоди.

Вітренко уточнив, що НАК планує викуповувати в "Укрнафти" газ із ПСГ за цінами березня 2019 року, а газ, що добувається, - за поточними цінами.

Як повідомлялося, в лютому 2019 року "Нафтогаз" заявив про намір викупити в "Укрнафти" 4 млрд куб. м природного газу за компенсацію, яку компанія має отримати від держави у рамках покладених на неї спеціальних обов'язків на ринку газу (PSO).

Зокрема, планувалося укласти договори купівлі-продажу НАК в "Укрнафти" 1,25 млрд куб.м газу і 0,75 млрд куб. м поточного та майбутнього видобутку, а також 2 млрд 61,805 млн куб. м з ПСГ.

ПАТ "Газпром" 29 грудня 2019 року перерахував НАК "Нафтогаз України" $2,918 млрд на виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Голова правління НАК Андрій Коболєв зазначав, що перераховані "Газпромом" кошти надалі перебувають на рахунках НАК, їх подальший розподіл вирішиться під час дискусії з урядом.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА