14:58 04.02.2020

Негативний небаланс на ринку природного газу за підсумками 2019 року збільшився на 39%, сягнув 44 млрд грн

3 хв читати
Негативний небаланс на ринку природного газу за підсумками 2019 року збільшився на 39%, сягнув 44 млрд грн

Негативний небаланс на ринку природного газу України за підсумками 2019 року в грошовому виразі збільшився на 39% - до 44,048 млрд грн, повідомила прес-служба "Укртрансгазу" (УТГ).

За даними компанії, учасники ринку минулого року використали 2,040 млрд куб. м природного газу на загальну суму 13,595 млрд грн, сплативши водночас за негативні небаланси лише 2,484 млрд грн (18,27%). Отже, борг за негативні небаланси, сформований у 2019 році, сягнув 12,258 млрд грн.

Впроваджена з 1 березня минулого року нова система добового балансування (до цього розрахунок небалансів здійснювався на щомісячній основі) лише частково скоротила темпи накопичення заборгованості, зазначили в компанії.

Так, негативні небаланси з моменту запровадження нового механізму сягнули 1,601 млрд куб м (8,545 млрд грн). Рівень розрахунків за цей період становив 15% (1,334 млрд грн). Найбільшу суму заборгованості розміром 7,189 млрд грн сформували оператори системи розподілу (ГРМ), з яких 4,397 млрд грн - заборгованість підприємств "Регіональної газової компанії" (РГК). Позитивні небаланси, у свою чергу, становили 872 млн куб. м, або 2,844 млрд грн, за якими рівень розрахунків УТГ з учасникам ринку становив 74%. Наразі компанія винна замовникам послуг транспортування 729 млн грн, 362 млн грн із них вона винна НАК "Нафтогаз України".

З огляду на те, що учасники ринку не розраховуються за небаланси, УТГ не має можливості погасити свої фінзобов’язання перед постачальниками газу для власних виробничо-технічних потреб (ВТП), а також перед замовниками послуг транспортування. Найбільшим із постачальників для УТГ є "Нафтогаз", загальна поточна заборгованість перед яким становить 13,368 млрд грн.

"На жаль, ця проблема не була вирішена до завершення відокремлення нового оператора ГТС - ТОВ "Оператор ГТС України" та становить найбільшу загрозу стабільності його роботи. Ситуація потребує невідкладної уваги НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - ІФ), Міністерства енергетики та парламенту для термінового її вирішення на законодавчому та нормативному рівнях", - йдеться в повідомленні.

Голова нового оператора ГТС України (ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", ОГТСУ) Сергій Макогон, коментуючи на своїй сторінці в соцмережі Facebook інформацію УТГ, також відзначив необхідність ухвалення оперативних рішень.

"Проблема неповної оплати облгазами послуг балансування, як і раніше, є основним ризиком для стабільної роботи нового Оператора ГТС. Фактично газ відбирається з системи, але плата за нього не надходить. Потрібно оперативно вжити необхідних заходів й усунути причини виникнення цих боргів. Без вирішення цієї проблеми неможливий подальший розвиток ринку газу в Україні", - написав він.

Як повідомлялося, раніше "Укртрансгаз", який до 1 січня 2020 року був оператором ГТС, а також НАК "Нафтогаз України" неодноразово звертали увагу НКРЕКП на те, що облгази не розраховуються за газ "Укртрансгазу", відібраний ними з газотранспортної системи без контракту. Оператори ГРМ, у свою чергу, вказували на дискримінаційну тарифну політику з боку НКРЕКП у вигляді економічно необґрунтованих тарифів, унаслідок яких облгази не мали можливості розраховуватися за відібраний для техпотреб газ. Наприкінці грудня минулого року національний енергетичний регулятор оновив тарифи операторів системи розподілу газу у бік збільшення.

Раніше Макогон в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" висловлював думку про те, що оновлені НКРЕКП тарифи на розподіл потребують подальшого збільшення для вирішення проблеми з відбором газу операторами ГРМ.

Балансування газової системи - це встановлення та усунення різниці між обсягами газу, що надійшли до неї через точки входу та були відібрані з неї через точки виходу. Балансування здійснюється адресно з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

За УТГ, негативні небаланси на ринку природного газу в 2016 році становили 936 млн куб. м газу, борг за який дорівнював 4,051 млрд грн, у 2017 році - 1,827 млрд куб. м (10,296 млрд грн), у 2018 році - 1,502 млрд куб. м (17,355 млрд грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА