12:41 05.02.2020

Кабмін пропонує ВР створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

2 хв читати
Кабмін пропонує ВР створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві

Кабінет Міністрів запропонує на розгляд Верховної Ради законопроект, який визначає особливості створення та діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Відповідне рішення схвалено на засіданні уряду в середу.

"Для спрощення отримання кредитів "малими" фермерами, які не мають кредитної історії, уряд створює Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Фонд надасть доступ малим і середнім суб'єктам підприємництва (до 500 га) до банківських кредитів, зменшивши вартість їх залучення. Крім того, це також мінімізує ризики можливого неповернення кредитів", - написав у Telegram-каналі прем'єр-міністр Олексій Гончарук, коментуючи ухвалене рішення.

Він уточнив, що держбюджет-2020 передбачає 240 млн грн на формування статутного капіталу фонду.

Згідно із законопроектом, фонд створює держава в особі Кабміну. Його учасниками можуть бути держави та юрособи. Органами управління фонду є загальні збори акціонерів, рада та правління. Раду створюють у складі п'яти осіб, один із них - представник держави, решта - незалежні члени.

У пояснювальній записці до документа як обґрунтування необхідності ухвалення закону зазначається: згідно з даними Національного банку України, станом на 1 листопада 2019 року кредити, надані в сільському господарстві, становили понад 63,5 млрд грн. При цьому середньозважена ставка за користування кредитами становить 16,5%.

Водночас, згідно з даними суб'єктів господарювання, при зверненні в банки відсотки за користування кредитами для підприємств малого та середнього бізнесу в середньому становлять 22-24% річних, тоді як для інших підприємств - 17-19% річних.

"Найбільші обсяги кредитів залучаються такими підприємствами на короткострокову перспективу (12 місяців) для покриття своїх поточних витрат. Відсутність довгих кредитів, а також предмета застави та кредитної історії позбавляє можливості малі та середні підприємства здійснювати інвестиції в сільське господарство", - пояснюється в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА