15:09 05.02.2020

Нардепи економічного комітету ВР виступили за створення Мінпромполітики

3 хв читати
Нардепи економічного комітету ВР виступили за створення Мінпромполітики

Керівництво комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку виступило з ініціативою відтворення в Україні Міністерства промислової політики з огляду на кризу у вітчизняній промисловості.

"Ми не можемо не помічати кризи в українській промисловості. Реакція на неї має бути проактивною, для цього виникла ідея започаткувати дискусію про утворення в Україні Міністерства промислової політики", - заявив голова комітету Дмитро Наталуха на брифінгу в середу.

За його словами, для української промисловості 2019 рік завершився негативно. Станом на грудень обсяги промвиробництва скоротилися щонайменше на 8,5%, в січні цього року така динаміка тривала.

Як зазначив Наталуха, в різних розвинених країнах є міністри промисловості - в Австралії, Китаї, Індії, Туреччині, Швеції, Норвегії, Іспанії, Бразилії. У США ці функції виконує держсекретар з промисловості та безпеки, що ставить питання промисловості на рівень національної економічної безпеки.

"Якщо ми і надалі дозволимо падати нашому експорту, то слово "торгівля" в назві нашого Міністерства екологічного розвитку, торгівлі та сільського господарства можна буде міняти на слово "імпорт", - констатував голова парламентського комітету.

Перший заступник голови комітету Сергій Тарута зазначив, що пропонується створити не лише міністерство, а й певні департаменти в ньому, які розроблятимуть промислову політику та контролюватимуть її виконання.

Голова комітету з питань національної оборони Олександр Завітневич, у свою чергу, заявив, що падіння промвиробництва може становити загрозу економічній безпеці держави. Водночас він також підтримав ініціативу створення Міністерства промполітики.

У свою чергу заступник голови комітету ВР з економічного розвитку Дмитро Кисилевський звернув увагу на те, що українська промисловість вступила в затяжну кризу через несприятливу обстановку на зовнішніх ринках та слабкість ринку внутрішнього. "Ми вже не можемо не помічати очевидного, ми маємо зробити вибір - або у нас буде міністерство імпорту, або буде власна промисловість і експорт українських товарів за кордон", - сказав він.

Кисилевський нагадав, що майже всі торговельні партнери України послідовно впроваджують протекціоністські заходи для захисту своєї промисловості. "Ніхто не соромиться протекціонізму, і лише Україна, на жаль, продовжує вірити у байки про існування вільного ринку і в те, що його невидима рука якось допоможе українській економіці", - наголосив депутат.

За його словами, падіння промисловості ставить під загрозу 2 млн робочих місць, які створюють 25% ВВП країни. Крім того, це загрожує й суттєвим недобором податків до місцевих бюджетів.

"Тому питання розвитку вітчизняної промисловості та українських регіонів - це питання національної та економічної безпеки. Не можна сидіти і чекати, що все якось само собою вирішиться. Роль координатора розробки стратегічних рішень з промисловості, на нашу думку, може виконувати Міністерство промислової політики або Міністерство промисловості - назвати можна як завгодно. Головне, щоб ми в державі мали цілеспрямовану промислову політику, яка працюватиме на благо економіки. Це питання нацбезпеки, і його необхідно вирішити якнайшвидше", - резюмував Кисилевський.

Раніше представники бізнесу закликали керівництво країни ухвалити п’ятирічну Стратегію соціально-економічного розвитку України, у рамках якої підприємці та експерти розробили пакет пропозицій, що включають, зокрема, створення Міністерства промислової політики і торгівлі - головного драйвера нової індустріалізації країни.

Тривалий час в Україні існувало Міністерство промислової політики. Воно було реорганізоване відповідно до указу президента (на той час Віктора Януковича - ІФ) від 9 грудня 2010 року "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" в Держагентство з управління державними корпоративними правами та майном і остаточно припинило існування наприкінці 2011 року. Низку функцій Мінпромполітики було передано у відання МЕРТ і Мінприроди.

Потім Янукович переглянув своє рішення і указом від 24 грудня 2012 року відтворив відомство. Проте в березні 2014 року уряд Арсенія Яценюка знову реорганізував Мінпромполітики шляхом приєднання до Мінекономрозвитку і торгівлі, а в серпні остаточно поклав на МЕРТ функції та повноваження Мінпромполітики.

Різні асоціації промисловців, представники бізнесу та політики неодноразово виступали за створення в уряді окремої структури, яка опікала б українську промисловість.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА