19:27 05.02.2020

Адвокати клопочуть про закриття справи "Роттердам +", отримали висновки експертів про законність формули

3 хв читати
Адвокати клопочуть про закриття справи "Роттердам +", отримали висновки експертів про законність формули

Сторона захисту в справі "Роттердам +" надала клопотання про його закриття в зв'язку з отриманими висновками експертів, які підтверджують законність формули і відсутність економічних збитків.

Згідно з результатами експертизи, облік показників витрат на фрахт і доставку на весь обсяг вугілля (як газової, так і антрацитової групи) є економічно обґрунтованим, - заявив агентству Інтерфакс-Україна адвокат Артем Трекке.

За його словами, включення вартості фрахту з портів АРА в порт Південний і перевалки не привело до необґрунтованого зростання цін на вугілля і, як наслідок, збільшення прибутковості постачальників вугілля в Україні в 2016-2019 роках.

"Таким чином, прийняття НКРЕКП постанови №289 від 3 березня 2016 роки (яке визначило порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію - ІФ), не завдало жодних збитків ні державі, ні споживачам, ні будь-яким іншим суб'єктам господарювання", - зазначив адвокат.

За словами сторони захисту, отримані також висновки фахівців у галузі кримінального права, які підтвердили відсутність порушень безпосередньо при прийнятті постанови, а також висновок експерта, який відкидає зв'язок між прийняттям формули і зростанням ціни єврооблігацій ДТЕК.

Отримані висновки, на думку юриста, є вичерпною підставою для закриття кримінального провадження.

Як повідомлялося, наприкінці квітня 2016 року НКРЕКП почала застосовувати новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначає ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, у рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, що затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", припинили дію, проте розслідування НАБУ триває, а справу почали слухати в судах.

Екс-глава НКРЕКП, Дмитро Вовк, що перебуває в розшуку за обвинуваченням НАБУ за формулу "Роттердам +" вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам +".

"Роттердам +" в газі бути! Я не в Україні, але "справа" моя живе. Тепер ціна на газ, видобутий в Полтавщині, розраховується як на привезений з Голландії", - написав Вовк в Facebook.

За його словами, формула в постанові уряду щодо газу побудована на застосуванні того самого імпортного паритету на рівні "хаб плюс логістика", що і затверджена в його каденцію НКРЕКП формула "Роттердам +".

Згідно з постановою Кабміну №17 від 24 січня, "Нафтогаз" встановлює ціну природного газу за спецзобов’язаннями (ПСО) на січень-квітень 2020 року, виходячи з котирувань на хабі TTF, плюс різниця (спред) у рівні цін на TTF і кордоні України, плата за вхід в українську ГТС і торгова націнка.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА