20:41 05.02.2020

Комітет ВР з економрозвитку схвалив у цілому перед другим читанням законопроект про детінізацію ринку металобрухту

3 хв читати
Комітет ВР з економрозвитку схвалив у цілому перед другим читанням законопроект про детінізацію ринку металобрухту

Парламентський комітет з питань економічного розвитку схвалив до другого читання законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)".

Відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету в середу.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один з авторів законопроекту, народний депутат, заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, до другого читання було прийнято низку поправок, які уточнюють положення, прийняті в першому читанні.

"Ми уточнили визначення приймальних пунктів. Якщо раніше приймальні пункти могли бути тільки на території спеціалізованих підприємств, то тепер приймальний пункт може бути окремим суб'єктом господарювання, який відповідає певним вимогам", - пояснив співрозмовник агентства.

Крім того, комітет затвердив вимогу здійснення відеофіксації та архівування цього відео протягом трьох місяців, а також упровадження розрахункової квитанції при купівлі металобрухту у фізичних осіб.

За словами Кисилевського, комітет також урахував побажання телеком-галузі, щоб прийом кабелів і елементів телекомунікаційного обладнання здійснювався тільки в тих об'єктів господарювання, які представили ліцензію на телеком-діяльність і підтвердження походження цього телекомунікаційного обладнання.

"Ми впровадили реєстр підприємств, які провадять металобрухтову діяльність. Цей реєстр існуватиме на сайті МЕРТ у повідомному порядку. Тобто, це не дозвільна, а повідомна система", - констатував нардеп, додавши, що правки також скасовують атестацію метпідприємств і поняття експортного сертифіката, що не мало жодного смислового навантаження.

Кисилевський також повідомив, що комітет запропонував після опублікування цього закону відкласти набуття ним чинності на 3 місяці. "Це зроблено для того, щоб Кабмін та інші центральні органи виконавчої влади могли встигнути привести свої підзаконні акти у відповідність до вимог цього закону", - резюмував парламентарій.

Як повідомлялося, законопроект №2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)" було зареєстровано в парламенті 12 листопада 2019 року. Разом із Кисилевським співавторами законопроекту стали 22 народні депутати. Розробку законопроекту здійснювала робоча група, до якої увійшли представники брухтозаготівників, металургів і Мінекономіки.

Законопроект передбачає усунення низки штучних обмежень і правових колізій, які перешкоджають легальній роботі ринку. Так, передбачається скасувати завідомо нездійсненні вимоги до пунктів прийому брухту: для цього потрібно розділити діяльність із заготівлі металобрухту та діяльність із переробки. До заготівлі менше вимог: не потрібне дороге промислове обладнання, простіші вимоги до площі пункту тощо. До переробки та металургійної переробки, які неможливі без спецобладнання, всі вимоги залишаються в силі.

Крім того, планується усунути поділ на побутовий та промисловий брухт, дозволити офіційні розрахунки готівкою за придбаний у населення металобрухт. Планується також скасувати акти обстеження брухтозаготівельних підприємств обласними адміністраціями й усунути правову колізію в ст. 213 Кримінального кодексу - наразі передбачено кримінальну відповідальність за здійснення операцій із металобрухтом у разі, якщо компанію не внесено до відповідного реєстру.

Верховна Рада 14 січня 2020 року схвалила в першому читанні законопроект №2426 - на підтримку законопроекту проголосували 313 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА