19:29 07.02.2020

Україна планує перейти від будівництва великих блоків АЕС до малих модульних реакторів

2 хв читати
Україна планує перейти від будівництва великих блоків АЕС до малих модульних реакторів

Україна планує перейти від будівництва великих блоків АЕС до малих модульних реакторів, повідомив т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Павло Павлишин.

"Ви бачите, як розвивається "зелена" енергетика - ці потужності вводяться дуже великими темпами. Потрібні потужності, які їх компенсують, - маневрені потужності. Тому ми сьогодні плануємо переорієнтуватися на будівництво малих модульних реакторів, які мають можливості маневрувати", - сказав він в під час представлення нового директора Хмельницької АЕС.

Як повідомлялося, в 2017 році глава Holtec International Кріс Сінгх запропонував створити в Україні хаб із поширення в Європі, Азії та Африці технології малих модульних реакторів (ММР) з локалізацією виробництва обладнання для них на українських підприємствах.

У лютому 2018 року "Енергоатом" і Holtec International підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні в Україні ММР SMR-160. У червні 2019 року "Енергоатом", Holtec і Державний науково-технічний центр із ядерної та радіаційної безпеки підписали тристоронні угоди про партнерство зі створення міжнародного консорціуму з упровадження в Україні технологій SMR-160.

Буде виконано аналіз нормативної бази, що використовується під час розробки проекту енергоблоку з реактором SMR-160, аналіз концептуального проекту АЕС з енергоблоками SMR-160, здійснено підготовку вихідних даних, необхідних для розробки технічно-економічного обґрунтування.

Після цього планується виконати оцінку проекту SMR-160 на відповідність загальним і технічним критеріям відповідно до методології МАГАТЕ з оцінки технологій ядерних реакторів NP-T-1.10. За підсумками цих заходів буде підготовлено документи для ухвалення рішення щодо впровадження в Україні реакторної технології SMR-160.

Технологію ММР визнано однією з найперспективніших у будівництві АЕС. ММР володіють більш високим рівнем безпеки порівняно з традиційними типами реакторів за рахунок відсутності в них обладнання, яке потребує зовнішнього електропостачання, а також за рахунок інших систем пасивної безпеки.

Реактори проекту SMR-160 мають можливість працювати в режимі маневрування потужністю, будуватися на невеликих площах і не потребують підведення потужних ліній електропередач. Загальносвітовий ринок ММР після 2025 року оцінюють приблизно в $1 трлн.

Holtec International - провідний світовий розробник технологій і виробник устаткування для транспортування і зберігання відпрацьованого ядерного палива. Також є одним зі світових лідерів з розробки малих модульних реакторів.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА