11:45 10.02.2020

"Нафтогаз" допускає нові позови до "Газпрому" в міжнародний арбітраж та антимонопольний орган ЄС - Вітренко

1 хв читати
"Нафтогаз" допускає нові позови до "Газпрому" в міжнародний арбітраж та антимонопольний орган ЄС - Вітренко

НАК "Нафтогаз України" розглядає можливості подання нових позовів до ПАТ "Газпром" у міжнародний арбітраж та антимонопольний орган ЄС, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, нині вивчається питання можливості перенесення точок передачі газу на кордон РФ-Україна за поточним контрактами європейських компаній, складність експорту газу незалежними газодобувними компаніями РФ, складність транзиту середньоазіатського газу територією РФ та отримані НАК збитки від участі "Газпрому" в боргових зобов'язаннях RosUkrEnergo.

Вітренко зазначив, що вирішення питань перенесення точок передачі, розблокування експорту газу незалежними газодобувними компаніями і транзиту середньоазійського газу в перспективі дадуть змогу Україні отримати додаткові доходи від транзиту, а також знизити ціну газу для споживачів країни.

Зокрема, "Нафтогаз" вивчає можливість подання скарги в європейський антимонопольний орган з перспективою процесу в суді ЄС щодо зловживання "Газпромом" своїм домінуючим становищем, міжнародного арбітражу в Цюриху на підставі шведського права за новим транзитним контрактом, а також міжнародного арбітражу в Стокгольмі за контрактом між НАК та "Газпромом" про переуступлення боргових зобов'язань RosUkrEnergo.

"Звісно, краще вирішувати всі проблемні питання без судових процесів. Тому ми плануємо спочатку ці питання спробувати обговорити з "Газпромом". Якщо ми не знайдемо спільної мови, будемо звертатися до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні", - наголосив Вітренко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА