20:50 10.02.2020

ДТЕК допускає оскарження рішення НКРЕКП про оплату експортерами е / е тарифу на її передачу

3 хв читати
ДТЕК допускає оскарження рішення НКРЕКП про оплату експортерами е / е тарифу на її передачу

Група ДТЕК розглядає можливість оскарження внесення Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), зміни до Кодексу системи передачі про зобов'язання експортерів електроенергії оплачувати тариф на її передачу.

"Ми розглядаємо можливість заперечування цього рішення НКРЕКП, а також залучення європейських партнерів до врегулювання неузгодженості нормативної бази в Україні з європейським законодавством", - повідомила директор з комунікацій ДТЕК Енерго Ірина Мілютіна в коментарі "Енергореформи".

Вона також зазначила, що нарахування НЕК "Укренерго", сформовані до зазначеного рішення НКРЕКП, будуть повною мірою оскаржені ДТЕК в суді.

За словами Мілютіної, зміни до Кодексу системи передачі, внесені НКРЕКП, накладають на експортерів додаткове навантаження розміром 155,4 грн / МВт.

"Це збільшить собівартість української електроенергії на 10-15% і зробить її майже неконкурентною на зовнішніх ринках", - зазначила директор з комунікацій. Вона підкреслила, що прийнятий НКРЕКП тариф поширюється виключно на експортерів української електроенергії, а імпортери мають преференцію його не платити.

Мілютіна також не виключила, що вжиті регулятором зміни в Кодекс системи передачі позначаться на планах ДТЕК з генерації, обсяги якої пов'язані зокрема з експортом. "Сьогодні ми детально аналізуємо ефект від цих змін для того, щоб відкоригувати власні плани щодо експорту і, як наслідок, обсягів генерації електроенергії", - сказала вона.

Крім того представник ДТЕК спрогнозувала значне зменшення виробництва електроенергії в Україні та заміщення її імпортним ресурсом. На її думку, це матиме вкрай негативні наслідки як для місцевих бюджетів, так і загалом для економіки країни.

За словами Мілютіної, ДТЕК переконаний, що Кодекс системи передачі повинен відповідати нормам Енергетичного співтовариства ЄС. "З цього приводу позиція глави Секретаріату Енергоспівтовариства Януша Копача була вичерпною: прийняте регулятором рішення порушує законодавство ЕС", - нагадала вона.

Директор з комунікацій додала, що крім ЕС листи до НКРЕКП з проханням не приймати зазначені зміни направили також EFEt (Європейська федерація енергетичних трейдерів), ACC (Американська торгова палата) і EBA (Європейська бізнес-асоціація). "Втім, усі вони не були прийняті регулятором до уваги" -вказала Мілютіна.

Як повідомлялося, НКРЕКП закріпила в Кодексі системи передачі зобов'язання експортерів електричної енергії оплачувати тариф на передачу. Відповідну постанову "Про затвердження змін до Кодексу системи передачі (з метою удосконалення положень Кодексу системи передачі, затвердженого постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року №309)" було прийнято на засіданні комісії 7 лютого.

"Ми нічого (нового - ІФ) не впроваджуємо. Плата є, ми уточнюємо положення Кодексу ... Ніхто експортерів не звільняє (від тарифу - ІФ). До нас звернулися ті, хто побачив технічні недоліки в документах, ми їх усуваємо", - прокоментував дане рішення голова комісії Валерій Тарасюк перед голосуванням за прийняття відповідного документа.

Зі свого боку, НЕК "Укренерго" закликала прискорити впровадження в національне законодавство норм Третього енергопакета ЄС, що, зокрема, дасть можливість приєднатися до механізму ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation), який дозволить знизити фінансове навантаження на експортерів електроенергії.

Секретаріат Енергетичного співтовариства (ЕС) рекомендував НКРЕКП не затверджувати зміни до Кодексу системи передачі, які передбачають поширення тарифу на передачу для експортерів електроенергії. "Щоб уникнути порушення договору про Енергетичне співтовариство ми настійно рекомендуємо НКРЕКП не приймати проект змін до Кодексу системи передачі в запропонованій редакції, а розробити сумісну (з Договором ЕС - ІФ) тарифну схему з підтримкою Секретаріату ЕС", - йшлося в листі, адресованому головам НКРЕКП Тарасюку і Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрію Терентьєву.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА