13:54 13.02.2020

Україна оскаржила рішення міжнародного арбітражу визнати Міністерство земельних та майнових відносин Татарстану інвестором в "Укртатнафту" у спорі на $300 млн

2 хв читати

Міжнародний арбітражний трибунал 9 грудня 2019 року відхилив заперечення України та визнав Міністерство земельних та майнових відносин Республіки Татарстан інвестором у рамках ініційованого останнім у 2016 році спору на $300 млн за правилами UNCITRAL у зв'язку з втратою прав на 28,78% акцій ПАТ "Укртатнафта" (Кременчук, Полтавська обл.).

"7 січня 2020 року Україна подала апеляцію до Апеляційного суду Парижу (Court of Appeal of Paris), оскаржуючи рішення арбітражного суду від 9 грудня 2019 року", - йдеться у проспекті емісії єврооблігацій України, який є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".

Україна також звернулася до арбітражного трибуналу з проханням призупинити розгляд або розглянути її заперечення, які не було визнано пріорітетними.

Водночас у документі наголошується, що арбітражний трибунал у рішенні 9 грудня 2019 року частково задовольнив клопотання України та не визнав Республіку Татарстан інвестором у рамках міжурядової українсько-російської угоди про захист інвестицій від 29 листопада 1998 року, яка є юридичною підставою позову татарстанської сторони.

Як повідомлялося, Татарстан вважає незаконними рішення українських судів щодо конфіскації акцій Міністерства земельних та майнових відносин республіки в "Укртатнафті".

У 2014 році Україна програла міжнародний арбітраж, який ініціювала "Татнафта" у 2008 році, також у зв'язку з втратою нею інвестицій в "Укртатнафту", створеною відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, після рішень українських судів. Арбітраж зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки за ставкою 3-міс. LIBOR + 3%.

Раніше 18,296% акції "Укртатнафти" належали структурам, близьким до "Татнафти", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафті". Проте в результаті судових розглядів в Україні частку татарстанських акціонерів у НПЗ було практично обнулено, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Згідно з проспектом єврооблігацій, Україна остаточно програла позови з оскарження виконання цього рішення міжнародного арбітражу в РФ і все ще бореться проти його виконання в юрисдикціях Англії і Уельсу та США, проте без особливого успіху.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА