11:36 17.02.2020

Шмигаль про участь у ринку землі іноземних компаній: Якщо національний інтерес не порушується, то приймаю

2 хв читати
Шмигаль про участь у ринку землі іноземних компаній: Якщо національний інтерес не порушується, то приймаю

Віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль допускає участь іноземних компаній і фізичних осіб в операціях на ринку землі, якщо це не порушує національного інтересу.

"Неодноразово говорив як економіст і переконаний прихильник ринкової економіки: категорично підтримую впровадження ринку землі. Тепер уже як політик кажу, що цей ринок має бути впроваджений після суспільної дискусії, після врахування тих пропозицій, які сьогодні в парламенті розглядаються", - сказав Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас він зазначив, що, як і всі громадяни, він має занепокоєння щодо вільної торгівлі землею. "Але ринок землі повинен існувати, інакше ми породжуємо корупцію, зловживання і обкрадаємо нашу державу", - наголосив віце-прем'єр.

Крім того, він зазначив, що в контексті земельної реформи необхідно подбати і про безпеку держави.

"Тобто національний інтерес - це пріоритет номер один. Якщо національний інтерес не порушується через участь іноземних компаній або фізичних осіб у ринку - хоч це ринок землі, хоч енергетичний ринок, - то приймаю. Якщо є можливість, що національний інтерес буде якось порушений, то, звісно, ні", - заявив Шмигаль, відповідаючи на запитання про право купівлі землі компаніями, які мають іноземний капітал.

Як повідомлялося, ВР 6 лютого почала розглядати в другому читанні законопроект №2178-10 щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який передбачає відкриття ринку землі та дозволяє її продаж.

Згідно з текстом законопроекту до другого читання, купувати сільгоспземлі зможуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава. Крім того, банки отримають можливість отримувати землю як предмет застави, однак такі ділянки мають бути продані на торгах протягом двох років.

Загальна площа землі сільгосппризначення у власності громадянина та юрособи не може перевищувати 10 тис. га, водночас це обмеження не поширюється на банки.

Документ передбачає, що розрахунки за землю сільгосппризначення за цивільно-правовими договорами здійснюються в безготівковій формі, необхідне підтвердження законності джерела походження коштів у потенційного покупця. Також у законопроекті зазначено, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земділянок сільгосппризначення не може бути менша за їх нормативну грошову оцінку.

У законопроекті прописано, що іноземців допускатимуть до купівлі землі тільки після проведення референдуму. Однак у прикордонних областях України буде впроваджено обмеження на купівлю-продаж земельних ділянок: на відстань 50 км від кордону компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю сільгоспземлі, навіть якщо на референдумі буде ухвалено інше рішення.


Повний текст інтерв'ю зі Шмигалем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА