11:56 17.02.2020

У 2020 році планується частково енергомодернізувати 5 тис. багатоповерхівок і повністю до 1 тис. будинків - Шмигаль

2 хв читати
У 2020 році планується частково енергомодернізувати 5 тис. багатоповерхівок і повністю до 1 тис. будинків - Шмигаль

Віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль анонсував часткове проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків і повну енергомодернізацію від 700 до 1 тис. будинків в Україні у 2020 році.

"Щодня проводимо переговори з радою донорів нашого Фонду енергоефективності. В нас справді досить хороший фінансовий ресурс для реалізації політики енергоефективності в житловій сфері. Фактично ми вже на фініші", - сказав Шмигаль в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в межах двох тижнів відбудеться засідання наглядової ради й ради донорів фонду, де буде ухвалено рішення, які змінять нинішні умови фінансування заходів щодо поліпшення енергоефективності для житлових будинків за об'єднаннями співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) за пакетами "А" і "Б" (повна й часткова енергомодернізація відповідно).

"За нашими розрахунками, можливий обсяг за меншим пакетом становить 5 тис. будинків на рік. Ми опитали компанії, що працюють на ринку, і вони відповіли, що це можливо. За великим пакетом - це від 700 до 1 тис. будинків", - додав віце-прем'єр.

Він зазначив, що для того, щоб енергомодернізувати понад тисячу будинків, є потреба у створенні великої кількості нових робочих місць, що теж є метою уряду. "Тисяча будинків - це хоч і безпрецедентний захід за часи незалежності, але це критично мало з погляду житлового фонду України", - зазначив Шмигаль.

Віце-прем'єр пояснив, що європейські донори не приймають формулу top-down, оскільки за цим підходом ініціатором енергомодернізації є комунальне підприємство, яке без згоди власників ОСББ модернізує будинки.

"Європа розглядає це як схему з високим ризиком корупції. Європа хоче ініціативу від людей, тобто ОСББ - це основа. Ми з цим погодилися, і є компромісне рішення", - додав він.

За словами віце-прем'єра, передбачуваний механізм буде таким: ОСББ збирається, ухвалює перше рішення, проводить енергоаудит, складає кошторис, звертається до підрядника, підрядник отримує кредит, виконує модернізацію за свої кошти, частково або із залученням співфінансування, а далі відбувається відшкодування від фонду і власний внесок від ОСББ.

"Наразі цю оновлену схему буде запропоновано, і, на нашу думку, вона буде реально ефективною. В нас мало часу, ми поспішаємо. До 15 квітня, до завершення опалювального сезону, ми маємо зробити всі енергоаудити й підготувати проектно-кошторисну документацію, щоб з 1 травня розпочати роботи", - додав він.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявляв, що в Україні модернізують 1 тис. багатоквартирних будинків у 10 пілотних містах у 2020 році.

Фонд енергоефективності має намір протягом п'яти років профінансувати понад 16 тис. проектів за програмою підтримки енергомодернізації для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.


Повний текст інтерв'ю зі Шмигалем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА