18:46 18.02.2020

ВР може дозволити бізнес-омбудсмену виступати на засіданнях парламенту

2 хв читати
ВР може дозволити бізнес-омбудсмену виступати на засіданнях парламенту

 

Нова версія законопроекту "Про Установу бізнес-омбудсмена" передбачає право бізнес-омбудсмена виступати на засіданнях парламенту, однак не містить пункту про недоторканність, повідомив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький.

"Принципові положення нового законопроекту ми вже узгодили з нашими ключовими стейкхолдерами: міжнародними донорами, які фінансують діяльність РБО, міжнародними організаціями, українськими бізнес-асоціаціями та експертами парламентського комітету з питань економічного розвитку. Новий законопроект краще відображає структуру РБО, у ньому більше впорядкованості", - сказав він.

За словами Свенчицького, у процесі роботи над законопроектом, який восени був визначений президентом Зеленським як першочерговий, було багато змін в структурі, нумерації і термінології.

"Технічно внести їх всі в старий документ було неможливо, це була б просто каша. Таке питання стало предметом обговорення на засіданні комітету, і той рекомендував скасувати старий, щоб відкрити шлях новому законопроекту. Учасники комітету одноголосно підтримали ініціативу", - зазначив бізнес-омбудсмен.

"Щойно зазначене рішення комітету схвалять на пленарному засіданні Верховної Ради, голова комітету Дмитро Наталуха та його заступник Дмитро Кисилевський задекларували готовність оперативно зібрати підписи під версією нового законопроекту. Ухвалення закону "Про Установу бізнес-омбудсмена" визначили пріоритетним завданням Верховної Ради після завершення роботи над питанням про ринок землі", - прокоментував Свенчицький.

Він зазначив, що новий законопроект передбачає запрошення бізнес-омбудсмена на слухання та засідання в комітети парламенту, дає змогу йому виступати з парламентської трибуни, як це передбачено для президента, прем'єр-міністра, уповноваженого Верховної Ради з прав людини та деяких інших посад.

Крім цього, в новому законопроекті відмовилися від пункту про недоторканність, однак залишили особливий порядок відкриття кримінального провадження проти бізнес-омбудсмена і його заступників: обвинувачення і притягнення до кримінальної відповідальності може бути лише за подання генпрокурора.

"Новий документ пропонує зобов'язати міністрів, керівників державних служб і підконтрольних їм органів у регіонах надавати відповіді на запити бізнес-омбудсмена з повною аргументацією і в установленому законом порядку. Щоб забезпечити повну незалежність бізнес-омбудсмена в розгляді звернень бізнесу, законопроект передбачає штраф за незаконний вплив у будь-якій формі на бізнес-омбудсмена та його заступників", - додав Свенчицький.

Новий законопроект також передбачатиме штраф за відмову в допуску омбудсмена до процедури адміністративного оскарження рішень, несвоєчасне надання інформації, подачу неправдоподібної інформації на запит установи, додав він.

У 2016 році парламент підтримав у першому читанні урядовий законопроект №4591 "Про Установу бізнес-омбудсмена".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА