16:34 19.02.2020

Китай очікує надання Україною держгарантій для інвестування $600 млн у будівництво нового блоку Слов'янської ТЕС

2 хв читати
Китай очікує надання Україною держгарантій для інвестування $600 млн у будівництво нового блоку Слов'янської ТЕС

Китай очікує надання Україні державних гарантій для інвестування $600 млн у будівництво нового блоку Слов'янської ТЕС (ПАТ "Донбасенерго"), повідомив радник із торговельно-економічних питань Посольства КНР в Україні Лю Цзюнь.

"Китайська сторона готова інвестувати в цей проект понад $600 млн за умови надання держгарантії українською стороною", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Цзюнь нагадав, що інвестиційний договір між Dongfang Electric International Corporation (DEIC) і "Донбасенерго" на спільну реалізацію проекту було підписано ще у грудні 2018 року.

"Будівництво шостого енергоблоку - це новий серйозний потенційний спільний проект України та КНР. Я впевнений, що його реалізація буде дуже вигідна і для українського народу, і для китайських підприємств", - зазначив він.

Як повідомлялося, контракт між DEIC і "Донбасенерго" передбачає будівництво на Слов'янській ТЕС блоків №6А і №6Б по 330 МВт кожен із використанням технології ЦКШ (спалювання твердого палива в циркулюючому киплячому шарі).

Ціна контракту становить $684,296 млн. Фінансування реконструкції має бути здійснене на 70% за рахунок кредитних коштів китайського банку.

Реалізація проекту продовжить ресурс СлТЕС на 40 років, підвищить ефективність роботи, скоротить питому витрату пального й витрати на технічне обслуговування. Нові блоки відповідатимуть усім технічним вимогам ENTSO-E і європейським директивам охорони довкілля. Проект дасть змогу значно знизити собівартість виробленої електроенергії, спалювати низькосортне вугілля без застосування природного газу в діапазоні навантажень 40-100%.

"Донбасенерго" володіє Старобешівською (розташована на окупованій території) та Слов'янською ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт, зокрема, потужність СлТЕС становить 880 МВт. Наприкінці березня 2017 року генкомпанія заявила про втрату контролю над роботою Старобешівської ТЕС, а також частини структурних одиниць, розташованих на тимчасово непідконтрольній території.

ПрАТ "Енергоінвест Холдинг" належить 60,86% акцій "Донбасенерго", ще 25% акцій генкомпанії належать державі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА