14:03 21.02.2020

Підприємці можуть відмовитися від зберігання чеків платіжних терміналів - роз'яснення податкової

2 хв читати
Підприємці можуть відмовитися від зберігання чеків платіжних терміналів - роз'яснення податкової

Підприємці можуть відмовитися від зберігання розрахункових документів із платіжних терміналів, оскільки вони не є первинними документами для визначення об'єктів оподаткування та податкових зобов'язань, пояснюється на сайті Державної податкової служби (ДПС).

"ДПС повідомляє, що копія квитанції платіжного термінала не є первинним документом у розумінні пункту 44.1 Податкового кодексу, а тому на сьогодні відсутній обов'язок зберігання такої копії протягом терміну, встановленого пунктом 44.3 ст. 44 кодексу", - зазначила податкова в роз'ясненні.

Національний банк займає аналогічну позицію в цьому питанні, наголошується в повідомленні.

За словами міністра Кабінету Міністрів Дмитра Дубілета, відповідне роз'яснення було надано за його ініціативою.

"Ми опитали багато бухгалтерів і продавців та виявили, що ці чеки у себе зберігають практично всі торговельні точки. Вважається, що вони можуть знадобитися під час податкових перевірок. Ми звернулися в НБУ, податкову службу та Мінфін. Скрізь нам відповіли, що зберігати чеки не потрібно", - написав він у Telegram-каналі.

Дубілет також зазначив, що багато підприємців надалі підклеюють фіскальні звітні чеки (Z-звіти) в книгу обліку розрахункових операцій (КОРО).

"КОРО треба вести тільки у тому випадку, якщо у вас зламався касовий апарат, але ви хочете все одно провести операцію. Це трапляється вкрай рідко, майже ніколи. Тому, дорогі бізнесмени, закликаю дати розпорядження своєму бізнесу перестати зберігати всі ці папірці і, по можливості, скасувати реєстрацію КОРО", - написав міністр.

Як повідомлялося, Мінфін із 1 жовтня 2018 року дозволив використовувати КОРО лише в разі несправності РРО. За наявності резервного апарата дозволено не використовувати КОРО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА