15:52 25.02.2020

Оржель вважає використання газу за нинішньої ціни на нього більш вигідним, ніж видобуток вугілля

2 хв читати
Оржель вважає використання газу за нинішньої ціни на нього більш вигідним, ніж видобуток вугілля

Через значне зниження ціни на газ його використання є більш вигідним, ніж видобуток вугілля, вважає міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

"Потрібно максимально відверто говорити з людьми, які трудяться важкою працею шахтаря, про те, що їхнє виробництво нерентабельне. З тією ціною, яка буде на газ улітку, простіше спалювати газ, ніж видобувати вугілля", - заявив він на Ukrainian Energy Forum 2020 у вівторок.

Водночас, вважає він, зниження ціни на газ дасть змогу приймати важливі рішення в енергетичному секторі, зокрема про відмову від субсидування населення щодо споживання газу.

"Це (зниження ціни газу - ІФ) дає шанс відмовитися від субсидованої ціни на газ. Ми маємо дуже важливий історичний момент, щоб цим скористатися. Щоб українці відчули перевагу ринкової ціни, щоб ми перестали політично впливати на ціну. Й ми дивимося не лише на ціну газу, а й на ціну електроенергії", - сказав Оржель.

При цьому він зазначив: низька ціна газу може стати чинником, що сприяє відмові інвесторів від вкладення грошей у видобуток цього ресурсу, водночас дасть можливість будувати газову генерацію для балансування відновлюваних джерел енергії.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський виступив за гарантований ринок збуту українського вугілля і створення Державного комітету з вугільної промисловості.

"Має бути гарантований ринок збуту, й цей ринок - українські ТЕС. Держава повинна захистити українське вугілля, для цього потрібен енергетичний баланс на наступні 10 років, де було б відображено, скільки вугілля видобуватимемо", - сказав він на нараді працівників вугільної галузі в Києві у вівторок. При цьому він доручив Оржелю надати енергобаланс на наступні 10 років, аби розуміти, скільки вугілля видобуватиме Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА