20:34 02.03.2020

Мінекоенерго України просить Енергоспівтовариство терміново завершити медіацію з інвесторами ВДЕ

3 хв читати
Мінекоенерго України просить Енергоспівтовариство терміново завершити медіацію з інвесторами ВДЕ

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель звернувся до голови Центру з вирішення спорів і переговорів Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Дірка Бушле з проханням прискорити завершення процесу медіації з інвесторами відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

"Сьогодні на ринку склалася непроста ситуація, міністерство більше не може зволікати з поданням комплексу напрацьованих рішень, необхідних для усунення викликів, пов'язаних із питаннями підтримки відновлюваної енергетики", - йдеться в листі Оржеля, оприлюдненому на сайті міністерства в понеділок.

За словами міністра, за участю всіх зацікавлених сторін напрацьовано законопроект, який найближчим часом буде представлено Кабінету Міністрів України, і ще є шанс включити до нього пропозиції.

Глава Мінекоенерго заявляє, що очолюване ним відомство готове до конструктивної співпраці у доопрацюванні законопроекту і в парламенті, і в рамках процедури медіації, проте не може затягувати з усуненням загроз енергосистемі країни. Такими загрозами Оржель, зокрема, назвав високу вартість виробленої ВДЕ електроенергії та обмежені можливості для їх інтеграції в енергосистему у зв'язку з негарантованим графіком виробництва електроенергії.

За його прогнозами, обсяг додаткової надбавки до ціни на електроенергію в рамках "зеленого" тарифу в 2020 році перевищить 30 млрд грн і в подальшому збільшуватиметься. Водночас міністр прогнозує дефіцит ДП "Гарантований покупець" цього року на рівні 19 млрд грн.

Оржель зазначає, що на сьогодні заборгованість ГарПоку за вироблену в січні-лютому "зелену" електроенергію 2020 року становить близько 2 млрд грн.

Виходом із ситуації та дієвим механізмом розвитку ВДЕ в Україні Оржель вважає впровадження "зелених" аукціонів. За його словами, міністерство зацікавлене і робить усе необхідне для прискорення імплементації аукціонної моделі підтримки ВДЕ та забезпечення її ефективності для інвесторів, споживачів і енергосистеми загалом.

Водночас, зазначив Оржель, впровадження аукціонів і визначення квот гальмує передбачений законодавством перехідний період для реалізації проектів за "зеленим" тарифом.

Він також додав, що в умовах затягування медіації потужності ВДЕ за "зеленими" тарифами продовжують зростати, загострюючи проблему. За його словами, в січні-лютому вони збільшилися ще на 440 МВт - до 6,8 ГВт.

Як повідомлялося, Мінекоенерго минулого тижня озвучило новий, жорсткіший сценарій вирішення ситуації, що склалася на ринку ВДЕ. Він передбачає, зокрема, добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів (з/т) у вигляді його зниження на 5-25% залежно від виду генерації та її потужності. У більшості випадків як компенсацію передбачено продовження терміну виплат на п'ять років. Також тим, хто погодився на добровільну реструктуризацію, пропонується запровадити 100%-ву відповідальність за небаланси з 2022 року; а для тих, що відмовився, - з 2020 року.

Відомство також ініціювало норму, відповідно до якої обмеження вироблення е/е об'єктами "зеленої" генерації не оплачуються у разі, якщо такі обмеження не перевищують 200 годин на рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА