16:52 03.03.2020

Поширення коронавірусу може призвести до дефіциту та подорожчання часнику в Україні - думка

3 хв читати
Поширення коронавірусу може призвести до дефіциту та подорожчання часнику в Україні - думка

Поширення коронавірусу може призвести до дефіциту та підвищення цін на часник через психологічний чинник і призупинення імпорту з Китаю, вважає директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

"Це зумовлено тим, що саме Китай є найбільшим постачальником часнику на український ринок, і зупинення імпорту з цієї країни може призвести до дефіциту овочу в Україні", - повідомила вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Звєрєвої, незважаючи на те, що офіційних заборон на ввезення продовольства в Україну з Китаю у зв'язку з поширенням коронавірусу поки що не було, психологічний чинник і зростання кількості заражених не може не впливати на українських споживачів.

"Наприклад, у сегменті часнику багато споживачів потроху починають відмовлятися від продукції з Китаю, віддаючи перевагу вітчизняному продукту. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, цілком імовірно, що ринок Китаю буде ізольований повністю, що, у свою чергу, позначиться на цінах на часник в Україні", - зазначила директор з розвитку УПОА.

Крім цього, постачання часнику з Китаю наразі утруднені також через брак людей, оскільки багато працівників перебувають на карантині.

"З огляду на те, що в Україні поки що так і не навчилися вирощувати часник промисловим способом, залежність від постачань імпортного часнику зростає, тому загроза зростання цін на часник є реальною, особливо найближчими місяцями, тому що своїх запасів уже майже немає, а новий урожай почнуть збирати майже через півроку", - зазначила Звєрєва.

Вона уточнила, що в 2019 році імпорт часнику в Україні був рекордним за останні шість років і збільшився порівняно з 2018 роком на 50%. У 2019 році Україна завезла понад 5,3 тис. тонн свіжого часнику, 73% якого надійшло з Китаю.

"Приріст відбувся переважно за рахунок зростання поставок із Китаю, але також уперше великі партії було ввезено з Ірану, а там теж нині проблеми ще серйозніші, ніж у Китаї", - додала директор з розвитку УПОА.

Вона повідомила, що сьогодні український часник продається в середньому за 45 грн/кг, імпортний за 59 грн/кг.

На цьому тлі, за даними експерта, ціни на цибулю в Україні продовжують демонструвати стабільність. Так, станом на початок березня цибуля відвантажується за ціною 6-6,5 грн/кг, тоді як роком раніше ця продукція продавалася за ціною 11 грн/кг.

"Однак варто розуміти, що рекордні ціни на цибулю в 2019 році були спровоковані низкою факторів. По-перше, перед початком сезону в Україні значно скоротилися площі під цибулею через низьку рентабельність цього сегмента. По-друге, врожай цибулі істотно скоротився не лише в Україні, а й у низці європейських країн унаслідок несприятливих погодних умов у регіоні", - зауважила Звєрєва.

У цьому сезоні, за словами директора з розвитку УПОА, охочих заробити на цибулі в Україні стало набагато більше.

"Навіть ті виробники, які раніше не займалися цибулею, почали її вирощувати в очікуванні повторення торішньої ситуації. Отже, поточного сезону браку цибулі в Україні не спостерігається. І на сьогодні жодних передумов до утворення дефіциту цибулі немає, навіть незважаючи на стрімке поширення коронавірусу в світі", - наголосила Звєрєва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА