10:31 04.03.2020

Коронавірус може бути визнано форс-мажором для виконання економічних угод у декількох випадках - думка

2 хв читати

Поширення коронавірусу в декількох випадках може бути визнано форс-мажором, наслідки якого не дали змогу виконати зобов'язання з економічних договорами, повідомив президент Торгово-промислової палати (ТПП) України Геннадій Чижиков.

"До ТПП України надходить велика кількість запитів щодо визнання поширення коронавірусу форс-мажором. Торгово-промислова палата дуже зважено підходить до цього питання і спирається на міжнародну практику та законодавчу базу", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому Чижиков зазначив, що загалом "коронавірус, як і грип, не є підставою для засвідчення форс-мажору".

"Завжди необхідно розуміти, чи призвела окрема обставина до конкретних обмежуючих заходів або наслідків, таких як закриття кордонів, заборона поїздок та інші заходи, вжиті на рівні державної влади, які могли стати причиною неможливості виконання зобов'язань. Але необхідно врахувати, що відповідно до законодавства України, засвідчення форс-мажорних обставин на підставі загальних ситуацій не передбачено", - сказав він.

За його словами, підставою для засвідчення форс-мажорних обставин є наявність однієї або більше обставин, передбачених законодавством. Серед таких обставин, зокрема, й епідемія.

Крім того, форс-мажорні обставини можуть бути визначені сторонами в тексті договорів.

"Наявність у договорах серед форс-мажорів таких обставин, як епідемія, надзвичайна ситуація в сфері охорони здоров'я або обмежувальні дії влади, посилює позицію в питаннях визнання фактів, які не дають змогу виконати відповідні зобов'язання. Але при цьому завжди необхідно надати докази того, що саме коронавірус або заходи з боротьби із його поширенням є обставинами, які могли стати причиною неможливості виконання зобов'язань", - сказав Чижиков.

Він також зазначив, що сторона, яка посилається на форс-мажорні обставини, має звернутися до компетентного органу (торгово-промислової палати) тієї країни, де виникли такі обставини, і отримати відповідний документ (сертифікат або свідоцтво), для можливості пред'явлення його контрагенту згідно з умовами договору.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА