21:36 11.03.2020

Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки на засіданні 12 березня

3 хв читати
Банкіри очікують від НБУ збереження облікової ставки на засіданні 12 березня

Національний банк України (НБУ), ймовірно, збереже облікову ставку на рівні 11%, але може зберегти за собою можливість позапланового її перегляду, з огляду на ситуацію на валютному та грошово-кредитному ринку, а також зміну уряду країни, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Ймовірно, Нацбанк припинить подальше планове зниження облікової ставки до нормалізації ситуації на міжнародних товарних і фінансових ринках, тому в березні облікова ставка не зміниться", - припустив начальник відділу з питань роботи з інвесторами Банку Кредит Дніпро Андрій Приходько.

На його думку, зниження облікової ставки в поточних умовах було б ризикованим кроком з боку НБУ, враховуючи підвищену турбулентність світових ринків і відсутність попиту з боку нерезидентів на ОВДП та інші українські боргові інструменти.

Приходько зазначив, що центробанки розвинених країн під час кризи можуть собі дозволити знизити ставку з метою стимулювання економіки на відміну від центробанків країн, що розвиваються, в яких зниження ставок на внутрішньому ринку в турбулентні періоди може сприяти відтоку капіталу з країни.

"Низькі ставки в національній валюті додатково мотивують інвестувати в активи, номіновані в доларах США або в інших валютах розвинених економік, особливо з огляду на звичку інвесторів у кризові часи позбавлятися активів emerging markets", - сказав експерт. Він додав, що великий обсяг доступної гривневої ліквідності на ринку збільшить тиск на обмінний курс гривні, а через нього - на інфляцію.

Аналогічної думки дотримується і голова правління Піреус Банку Сергій Наумов. "Цього разу НБУ залишить облікову ставку на тому ж рівні", - спрогнозував він.

За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олени Коробкової, виникнення різких загроз у зв'язку з коронавірусом у світі може істотно змінити підходи до монетарної політики в короткостроковій перспективі і змінивши заявлену раніше Нацбанком траєкторію облікової ставки на зниження.

"Сьогодні пріоритетом є реагування на загрози макрофінансової стабільності, а завдання управління інфляцією відходить на другий план. У цьому контексті навряд чи від НБУ варто очікувати відчутного зниження облікової ставки. Разом з тим, Національному банку слід залишити за собою можливість для позапланової корекції ставки в разі зміни ситуації", - зазначила Коробкова.

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов також вважає, що зараз завдання НБУ "розгону інфляції монетарними методами" відходить на другий план навіть незважаючи на різке уповільнення інфляції в лютому до 2,4%, що більш ніж на 1 процентний пункт нижче січневого прогнозу.

"Ослаблення гривні, що відновилося, саме по собі формує нове джерело інфляційного тиску, до того ж в українських умовах не виключені випадки ажіотажного зростання цін на деякі товарні позиції, що експлуатує панічні настрої. Реагування на загрози макрофінансової стабільності в короткостроковій перспективі є більш пріоритетним за управління інфляцією", - вважає Блінов.

На його думку, НБУ в поточній ситуації слід поставити рішення з облікової ставки "на паузу", при цьому доцільно анонсувати можливий позаплановий перегляд показника в разі зміни ситуації.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик вважає, що, з одного боку, істотне уповільнення споживчої інфляції нижче цільового діапазону НБУ, враховуючи перспективу подальшого охолодження споживчої активності і зниження цін на енергоносії, створює оперативний простір для подальшого пом'якшення монетарної політики. "Однак із урахуванням глобальних і локальних економіко-політичних трендів макрофінансові ризики від подальшого зниження облікової ставки перевищують потенційні вигоди від такого зниження. Тому регулятор, ймовірно, візьме акомодативну паузу і завтра утримається від змін облікової ставки", - висловив експерт свою думку.

Як повідомлялося, НБУ з 13 грудня 2019 року знизив облікову ставку до 13,5% з 15,5% річних, а з 31 січня - до 11%, заявивши про плани її зниження до 7% до кінця року.

В уряді України очікують подальшого зниження Нацбанком ставки на засіданні 12 березня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА