14:10 12.03.2020

Глава Мінфіну України очікує нової програми з МВФ до травня

2 хв читати
Глава Мінфіну України очікує нової програми з МВФ до травня

Новий уряд України підтвердив основні параметри нової програми розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ), зафіксовані в грудні минулого року на рівні staff level agreement, і сподівається на її відкриття до травня цього року, повідомив міністр фінансів Ігор Уманський.

"Уряд зацікавлений у новій програмі. Ми сподіваємося, що динаміка (підготовки програми - ІФ) зі зміною уряду не зміниться. І ми вийдемо на остаточне узгодження і самого тексту, і самої програми", - сказав міністр на зустрічі з журналістами.

Уманський повідомив, що 10 березня з його участю відбувся конференц-колл глави уряду Дениса Шмигаля з керівником місії МВФ в Україні Роном ван Роденом, на якій обговорювали питання, які необхідно доопрацювати для винесення програми на засідання ради директорів фонду.

За словами міністра, двома основними попередніми заходами є ухвалення закону про ринок землі й поправок до закону про банки, "який унеможливлює завдання шкоди публічним фінансам від колишніх власників банків, свого часу виведених Національним банком (з ринку - ІФ)". Уманський очікує, що закон про ринок землі може бути ухвалено вже наступного тижня, і тоді ж буде готовий остаточний проект документа щодо банків. Міністр зазначив, що вважає маніпуляцією думку, що законопроект щодо банків спрямований проти однієї людини (екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського - ІФ), оскільки реально йдеться про загальну норму для більше сотні вже виведених із ринку банків і можливі нові випадки в майбутньому.

Глава Мінфіну уточнив, що наразі цей законопроект доопрацьовує група юристів під керівництвом міністра юстиції Дениса Малюськи.

Як повідомлялося, президент, Нацбанк і попередній уряд України на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд.

Відкриття нової програми МВФ дасть змогу уряду отримати макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Попередня програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершилася 17 лютого цього року. Її обсяг SDR2,8 млрд, або майже $3,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) було надано відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Проте у зв'язку зі зміною президента та уряду після виборів вирішено було розпочати розробку нової програми співпраці. У результаті торік фінансування з боку фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА