20:23 16.03.2020

Грузинський ларі продовжує обвальне падіння, подолав психологічно важливу позначку в 3 ларі / $ 1

2 хв читати
Грузинський ларі продовжує обвальне падіння, подолав психологічно важливу позначку в 3 ларі / $ 1

Курс грузинської національної валюти - ларі до долара США після більш ніж тижневого падіння подолав психологічно важливий рубіж в 3 ларі / $ 1: у понеділок Національний банк країни встановив офіційний курс на 17 березня на рівні 3,0118 ларі / $ 1.

З 6 березня, коли ларі став різко знижуватися, його падіння склало 7,9%, у понеділок щодо п'ятниці курс знизився на 2,1%, незважаючи на здійснену в той день Нацбанком першу з листопада 2019 року інтервенцію - на валютному аукціоні було продано $ 20 млн.

Різке прискорення падіння ларі в Національному банку пояснюють значним збільшенням в останні дні невизначеності на міжнародному та внутрішньому ринках, яка, за оцінкою регулятора, відбивається і на валютному курсі.

Тим часом, в Нацбанку заявляють, що готові у разі необхідності використовувати "всі наявні в його розпорядженні інструменти для забезпечення стабільності цін".

На 18 березня заплановане чергове засідання комітету монетарної політики Нацбанку Грузії, на якому буде розглянуто питання про ставку рефінансування.

Як повідомлялося, Нацбанк Грузії з вересня 2019 року розпочав посилювати монетарну політику для нейтралізації інфляційного тиску, викликаного падінням обмінного курсу ларі. У зв'язку з цим ставка рефінансування, яка становила 6,5%, була підвищена чотири рази - до 9% річних.

Щоб стримати знецінення нацвалюти, регулятор здійснював також інтервенції на валютному ринку, а з 1 жовтня знизив і мінімальні резервні вимоги до залучених комерційними банками коштів в іноземній валюті з 30% до 25%.

В результаті вжитих заходів, ларі, офіційний курс якого в минулому році кілька разів бив історичні антирекорди, наближаючись до рівня 3 ларі / $ 1, на початок 2020 року складав 2,8661 ларі / $ 1 і до 6 березня зміцнився до 2,7735 ларі / $ 1 . Однак після цього він почав різко падати.

Грузинський ларі був введений в обіг 2 жовтня 1995 року, тоді курс американської валюти був встановлений на рівні 1,3 ларі / $ 1.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА