20:23 16.03.2020

Україна має зберегти співпрацю з МВФ і ввести мораторій на перевірки до 1 червня - ЄБА

2 хв читати

Україна має зберегти співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і ввести мораторій на перевірки щонайменше до 1 червня 2020 року, водночас податкові або кредитні канікули для бізнесу варто ретельно продумати, вважає виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко.

"Бізнес обговорює можливість введення податкових канікул, зниження тиску на фонд оплати праці. І частина бізнесу ставить питання так: а чи є у держави кошти вводити податкові канікули? Кредитні канікули зачіпають значно меншу частину бізнесу. Тому їх держава має вводити, тільки якщо вона в змозі покрити витрати бізнесу без негативного впливу на систему охорони здоров'я й фінансування зарплат бюджетникам, зокрема лікарям", - сказала Дерев'янко в коментарі агентству в понеділок.

ЄБА звернулася до уряду, президента та Верховної Ради з пропозиціями заходів, які необхідні для підтримки бізнесу. Одна з найголовніших серед них - забезпечення співпраці з МВФ.

Окрім цього, держава має забезпечити першочерговість митного оформлення транспортних засобів із постачанням товарів медпризначення і санітарно-гігієнічного призначення, щоб мінімізувати перебої їх постачань.

"Критично важливо також залишити без обмежень імпорт продуктів харчування і палива й не допустити обмеження вантажних перевезень через пункти пропуску", -зазначили в ЄБА.

За обмежень роботи ТРЦ варто залишити можливість роботи продовольчих магазинів і магазинів товарів першої необхідності, а також забезпечити прозоре адміністрування податків, особливо в частині реєстрації податкових накладних із ПДВ та акцизного податку, вважають в ЄБА.

"Варто було б продовжити терміни на подання скарг у рамках адміністративного оскарження рішень Державної податкової служби. Скасувати штрафні санкції на нарахування пені за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, несвоєчасне подання податкових декларацій та несвоєчасну сплату податковій щонайменше до 1 червня 2020року", - зазначили ЄБА.

"Головне - що бізнес і світ більше не працюватиме так, як раніше. Потрібно готуватися до інших способів ведення бізнесу. Потрібно починати шукати нові моделі діяльності", - прокоментувала Ганна Дерев'янко.

Крім зазначеного, бізнес рекомендує ввести мораторій на звернення контролюючих органів із запитами до платників податків про надання податкової інформації (щонайменше до 1 червня 2020 року) і продовжити термін надання інформації з поточних запитів. Також в ЄБА рекомендують скасувати оподаткування доходів від банківських депозитів і фізичних, і юридичних осіб та відстрочити термін, а НБУ - не застосовувати додаткових обмежень на валютні операції.

"Нинішня ситуація - позаштатна. Не весь бізнес готовий до таких ситуацій", - зазначила Ганна Дерев'янко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА