11:20 17.03.2020

Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде значним - гендиректор ІМК

2 хв читати
Коронавірус вплине на експорт української продукції АПК, удар буде значним - гендиректор ІМК

Слід очікувати впливу пандемії коронавірусу на експорт української агропродовольчої продукції, наскільки він може впасти - складно припустити, однак удар буде значним, вважає гендиректор агрохолдингу ІМК, президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса.

"Наслідки коронавірусу для українського сільського господарства, як і для всієї української економіки, абсолютно непередбачувані. Про результати карантину мовою цифр можна буде говорити тільки тоді, коли буде розуміння, коли він завершиться", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Ліссітса зауважив, що одна річ, якщо це 3-4 квітня, інша річ, якщо заходи безпеки щодо непоширення коронавірусу в Україні триватимуть і протягом квітня.

"За моїм прогнозом, саме так і буде, тому можна тільки припустити, що молочнотоварне виробництво, а також невеликі фермерські господарства з виробництва овочів, фруктів, ягід опиняться на межі виживання, деякі збанкрутують через зниження внутрішнього попиту", - зазначив гендиректор ІМК.

Крім того, Ліссітса, говорячи про макроекономіку, зазначив, що системна світова рецесія, в яку впадуть найбільші економіки світу, за прогнозами провідних економістів світу, розпочнеться через два-три місяці.

"Тому слід очікувати впливу пандемії коронавірусу й на експорт вітчизняної агропродовольчої продукції", - зауважив він.

Ліссітса зазначив, що наразі складно передбачити, наскільки може впасти світовий аграрний експорт, зокрема й український.

"Однак удар буде значним. Український аграрний експорт є значною частиною всього українського експорту - понад $20 млрд щорічно, й тому навіть падіння на 10%, 15% або 20% може становити до мінус $4 млрд валютних надходжень до державної скарбниці. А це досить істотний показник для нашої слабкої економіки", - вважає він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА