13:01 20.03.2020

Україна розраховує на фінансування МВФ за програмами боротьби з коронавірусом

2 хв читати
Україна розраховує на фінансування МВФ за програмами боротьби з коронавірусом

Україна розраховує на фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмами боротьби з коронавірусом, повідомив глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій.

"Сьогодні МВФ має дві програми для підтримки країн, які постраждали або страждають від коронавірусу. Очікуємо, що фінансування отримає українська сторона", - сказав він під час онлайн-брифінгу в п'ятницю.

Смолій зазначив, що Україна також продовжує переговори щодо прискорення отримання програми розширеного фінансування від МВФ, розмір якої було обговорено ще минулого року - $5,5 млрд.

"Крім програми МВФ, ми розраховуємо на підтримку Світового банку, Європейської Комісії, інших донорів, які працювали з нами в попередні роки і, думаю, в цьому періоді також нас підтримають", - додав глава НБУ.

За його словами, більше частину цього фінансування буде спрямовано до державного бюджету на покриття дефіциту, а також на поповнення золотовалютних резервів.

Він зазначив, що Нацбанк на постійній основі контактує з колегами з Європейського центрального банку, з Федеральної резервної системи, з МВФ. "Ми обмінюємося інформацією практично в онлайні щодо тих заходів і рішень, які вони приймають, найкращі практики використовуватимемо у своїй роботі", - сказав Смолій.

Як повідомлялося, на початку березня МВФ заявив про готовність виділити $50 млрд країнам із низькими доходами й економіками, що розвиваються, на боротьбу з коронавірусом, а цього тижня директор-розпорядник Фонду Крісталіна Георгієва заявила про готовність МВФ загалом мобілізувати $1 трлн на кредити для надання допомоги країнам у подоланні епідемії та її наслідків.

"Як першу лінію захисту фонд може розгорнути свій гнучкий інструментарій реагування на надзвичайні ситуації, щоб допомогти країнам з невідкладними потребами в платіжному балансі", - зазначила вона.

Ці інструменти дають змогу, зокрема, надати близько $50 млрд країнам, що розвиваються, зокрема до $10 млрд можуть бути виділені країнам-членам із низькими доходами під нульову ставку.

У МВФ наразі 40 чинних угод на загальну суму близько $200 млрд. У багатьох випадках ці угоди стануть іще одним інструментом для швидкого надання кризового фінансування.

"Ми також отримали запити ще від 20 держав, стежитимемо за ними найближчими днями", - повідомила Георгієва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

"Укрнафта" провела перше за 11 років 3D сейсмічне дослідження

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА