20:50 23.03.2020

Луганська ТЕС із лютого не оплачує споживаний газ, у ДТЕК пояснюють це дефіцитом обігових коштів через борг "Енергоринку"

3 хв читати
Луганська ТЕС із лютого не оплачує споживаний газ, у ДТЕК пояснюють це дефіцитом обігових коштів через борг "Енергоринку"

Луганська ТЕС (ТОВ "ДТЕК Східенерго") з 1 лютого 2020 року здійснило несанкціонований відбір природного газу з ГТС України через мережі АТ "Луганськгаз" на 318 млн грн, повідомила прес-служба ТОВ "Оператор ГТС України".

"21 лютого ми направили листа АТ "Луганськгазу" з вимогою призупинити розподіл газу для споживача Луганська ТЕС. Але досі збоку облгазу жодних заходів не вчинено, що аргументує свою бездіяльність ухвалою суду, що забороняє відключати Луганську ТЕС. У результаті ОГТСУ змушений додатково купувати значні обсяги газу, щоб фізично збалансувати ГТС та компенсувати такі несанкціоновані відбори", - йдеться в повідомленні компанії.

У ОГТСУ зазначили, що компанія неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів України та НКРЕКУ з проханням вжити заходів щодо вирішення ситуації з постачанням газу до Луганської ТЕС.

За даними НАК "Нафтогаз України", прострочена заборгованість "ДТЕК Східенерго" станом на 17 березня 2020 року становила 707 млн грн, зокрема за 2020 рік - 167 млн грн.

У свою чергу у "ДТЕК Енерго" нагадали, що через інфраструктурні й політичні проблеми в регіоні Луганська ТЕС із липня 2019 року вимушено перейшла на використання газу для забезпечення стабільних постачань електроенергії жителям області.

"Однак собівартість виробництва електроенергії на газі суттєво перевищує максимальні ціни на електроенергію на ринку. Ситуація ускладнюється також іншими факторами: незатребуваністю вітчизняної генерації через імпортну електроенергію і заборгованістю ДП "Енергоринок" перед "ДТЕК Східенерго" за вже відпущену електроенергію, яка становить майже 1,9 млрд грн. Ці обставини призвели до дефіциту обігових коштів у компанії", - зазначили в "ДТЕК Енерго".

У компанії переконані, що питання стабільного енергопостачання Луганської області - це питання національної та енергетичної безпеки України, яке потрібно розглядати на державному рівні.

"Відключення постачань газу для Луганської ТЕС неминуче призведе до аварійного відключення електростанції через відсутність палива. Як наслідок, майже 1 млн жителів області можуть залишитися без електрики, будуть знеструмлені дитячі садки, школи, лікарні та об'єкти критичної інфраструктури регіону. Також буде порушено енергопостачання підрозділів Збройних сил України, які розташовуються поблизу станції", - додали в "ДТЕК Енерго".

Як повідомлялося, Луганська ТЕС, що працює у відокремленому "острові", наприкінці липня 2019 року через відсутність постачання вугілля з РФ перейшла на використання природного газу. Майже через місяць, 25 серпня, ТЕС перейшла на роботу одним енергоблоком для зменшення обсягів використання газу. Перед цим, 14 серпня, Кабінет Міністрів, очолюваний на той час Володимиром Гройсманом, зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати газ для потреб Луганської ТЕС за заниженою ціною, але наступного дня повідомив про відмову від цієї ідеї та плани знайти рішення щодо забезпечення суб'єктів генерації Луганської області енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни.

Постачання вугілля на Луганську ТЕС із квітня 2017 року здійснюються з активу ДТЕК у РФ - шахтоуправління "Обухівська" (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає. Із червня 2019 року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу відповідних квот.

Нині з об'єднаної енергосистеми України ланцюжком повітряних ліній 110 кВ можна забезпечити для області лише 80 МВт. Раніше в ДТЕК заявляли про готовність розпочати роботи з переобладнання блоків ТЕС з антрацитового на газове вугілля після ухвалення державою рішення про будівництво залізниці на станцію для доставки вугілля з території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА