21:28 24.03.2020

Кабмін відмовився від ідеї закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним

2 хв читати
Кабмін відмовився від ідеї закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним

Оновлений урядовий законопроект №3260 пропонує внести зміни в закон про банки і банківську діяльність та покласти обов’язок доказування завданої шкоди та її розміру на учасників банку, однак Кабмін відмовився від ідеї закріпити за Верховним Судом розгляд справ про відшкодування збитків за визнання банку неплатоспроможним, як це передбачала попередня версія законопроекту.

"Обов’язок доказування завданої шкоди та її розміру покладається на учасника банку", - йдеться в законопроекті, розміщеному у вівторок на парламентському сайті.

"Відшкодування упущеної вигоди здійснюється у розмірі прибутку, який учасник банку міг би реально одержати, а прийняте рішення (індивідуальний акт) Національного банку України стало єдиною і достатньою причиною, яка позбавила цього учасника можливості отримати такий прибуток. Упущена вигода відшкодовується лише у випадку, якщо така вигода не була врахована під час оцінки реальних збитків (вартості акцій)", - йдеться в тексті документа.

Згідно з документом, реальні збитки визначаються у розмірі вартості акцій банку на день винесення рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних або відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Законопроект пропонує доповнити статтю закону про банки і банківську діяльність, яка регламентує оскарження рішень НБУ. Зокрема, пропонується уточнити, що оскарження рішень НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, відкликання банківської ліцензії та ліквідації встановлюються Кодексом адміністративного судочинства.

Водночас поправки до самого кодексу передбачають, що справи з оскарження таких рішень НБУ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Мінфіну і Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку розглядають виключно за правилами загального позовного провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА