07:28 27.03.2020

Глава МВФ заявляє про збільшення програми для України під час прийняття законопроектів про виведення банків і ринку землі

2 хв читати
Глава МВФ заявляє про збільшення програми для України під час прийняття законопроектів про виведення банків і ринку землі

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва повідомила щодо прогресу у переговорах з українською владою про нову програму розширеного фінансування EFF і можливість її збільшення в разі прийняття законопроектів про ринок землі і регулювання банківської діяльності (так званий "антиколомойський" законопроект №3260 - ІФ).

"Ухвалення законодавства, спрямованого на вдосконалення системи регулювання банківської діяльності та земельної реформи, дозволить швидко просунутися вперед, допрацювавши параметри нової угоди з більш широким доступом, ніж передбачалося раніше", - йдеться в заяві Георгієвої, поширеної в ніч на п'ятницю.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Нацбанк і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $ 5,5 млрд. Позитивне рішення МВФ дозволить уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $ 1,0 млрд).

За словами нового міністра фінансів Ігоря Уманського, обраний 4 березня новий уряд підтвердив основні параметри програми EFF, зафіксовані в грудні минулого року, і сподівається на її відкриття до травня цього року. Двома основними попередніми заходами є прийняття закону про ринок землі і правок до закону про банки, який, за словами Уманського, "унеможливлює нанесення шкоди публічних фінансів від колишніх власників банків, свого часу виведених Національним банком (з ринку - ІФ)".

Згідно зі словами низки депутатів з правлячої фракції "Слуга народу", в цьому випадку розмір програми EFF може бути збільшений до $ 8 млрд, її перший транш при відкритті складе значну суму і частина його буде направлена до держбюджету на покриття дефіциту, що виріс в результаті пов'язаної з епідемією коронавірусу кризи.

Крім того, за словами глави НБУ Якова Смолія, Україна веде переговори з МВФ про додаткове фінансування в рамках заявленого Фондом на $ 50 млрд механізму невідкладної фінансової допомоги для країн з низьким рівнем доходів і економік, що розвиваються, які страждають від ефекту епідемії коронавірусу. Розмір цієї допомоги може скласти близько $ 1,5 млрд.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА