21:36 30.03.2020

Рада підвищила річні ліміти для "єдинників"

3 хв читати
Рада підвищила річні ліміти для "єдинників"

Верховна Рада підвищила ліміти річного доходу платників "єдиного" податку - з 300 тис. грн до 1 млн грн для першої групи, з 1,5 млн грн до 5 млн грн для другої і з 5 млн грн до 7 млн грн - для третьої.

Відповідні зміни містить закон (№3275) з поправками до низки законодавчих актів для додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусного захворювання COVID-2019, який парламент прийняв у понеділок, йдеться в аналізі документа від KPMG в Україні.

Згідно з ним, закон також звільняє від сплати податку на землю та податку на нерухомість за березень 2020 року, а також дає відстрочку їх сплати за квітень до 30 червня без штрафу і пені.

"Плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) і податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об'єктів нежитлової нерухомості може не сплачуватись тільки за березень 2020 року. За звітний період квітня 2020 року податки повинні бути сплачені, але надано можливість відстрочити до 30 червня 2020 року без штрафу і пені", - пояснює старший консультант з податків KPMG в Україні Лілія Таран.

При цьому місцеві органи влади можуть прийняти рішення про зменшення ставок місцевих податків у цьому році.

Крім цього, закон продовжив термін звільнення від митних платежів та ПДВ операцій з імпорту в Україну лікарських засобів і медвиробів і обладнання для протидії COVID-19 за затвердженим урядом списку - до останнього дня місяця, в якому завершується термін карантину.

Закон також вводить послаблення щодо акцизного податку. "Введений тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів. З дати набуття чинності закону і до 31 травня 2020 року акцизний податок сплачується за нульовою ставкою за літр 100% -го спирту зі спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфікуючих засобів", - вказала Лідія Таран.

На цей же період парламент дозволив відвантаження спирту для виробників лікарських засобів і продукції хімічного та технічного призначення засобів дезінфекції, додала експерт.

Терміни погашення податкових векселів, виданих виробникам або імпортерам палива для реактивних двигунів і авіаційних бензинів, які припадають на період з 1 березня до 31 травня 2020 року, закон подовжує до 15 серпня включно.

При цьому закон не скасував встановлену законом №533 норму з поправками до Податкового кодексу та інших законів про підтримку платників податків у зв'язку з обмеженнями через COVID-19. "Однак він уточнив норму про застосування штрафів за порушення правил обліку, виробництва і обороту палива і спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах. Власне, конкретизовано п'ять напрямів законодавства, за порушення вимог яких продовжать застосовувати штрафи", - пояснила Лідія Таран.

Закон також продовжив звільнення від штрафів за порушення законодавства з ЄСВ і мораторій на перевірки, який ввів закон 533, до 31 травня 2020 року.

"Додатково зупиняється термін розгляду скарг платників податків ЄСВ, а також продовжується термін їх подання", - додала експерт.

Крім того закон звільняє від відповідальності за несвоєчасне подання і оприлюднення фінзвітності, якщо вона буде подана і оприлюднена протягом наступних 90 календарних днів після закінчення карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА