17:52 01.04.2020

Більшість АЗС підтвердила можливість зниження цін на нафтопродукти - АМКУ

3 хв читати
Більшість АЗС підтвердила можливість зниження цін на нафтопродукти - АМКУ

Більшість керівників мереж АЗС на зустрічі в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) підтвердили наявність умов для подальшого зниження цін на бензин і дизпальне.

"Учасники ринку дали обґрунтовані пояснення щодо поточної ситуації з ціноутворенням, і більшість із них погодилися з висновками АМКУ про наявність потенціалу до подальшого зниження цін", - ідеться в повідомленні на сайті відомства.

На думку АМКУ, результатом виконаної ним роботи має стати подальше зниження цін на нафтопродукти.

"АМКУ очікує, що результати його заходів і зустрічей, зокрема, позначаться на цінниках заправок", - наголосили в комітеті.

Водночас у відомстві заявили про готовність використовувати всі повноваження для забезпечення конкуренції на ринку нафтопродуктів.

В АМКУ нагадали, що з початком у грудні минулого року кампанії комітету, спрямованої на досягнення максимально конкурентного ціноутворення на цьому ринку, ціни на бензин і дизпальне на АЗС знизилися в середньому на 13%

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України (АМКУ) планував 31 березня зустрітися з керівниками АЗС WOG, OKKO, Ukrnafta, Socar і UPG.

"Мета зустрічей - отримати пояснення щодо ціноутворення на нафтопродукти та відповідності вартості, зазначеної на стелах автозаправок, тим змінам, яких зазнав ринок останніми місяцями: падіння цін на нафту та великий опт, коливання курсу гривні", - йдеться в повідомленні комітету.

АМКУ констатував продовження зниження цін на автозаправках, але при цьому відзначив наявний потенціал до ще більшого зниження ціни.

"Наприклад, для бензину марки А-95 виправданим може бути зниження ще на 3-5 грн/літр", - наголосили в комітеті.

У свою чергу директор консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн оцінює потенціал зниження цін на нафтопродукти до 3 грн/літр, навіть після зниження, що відбулося минулого тижня на 1-2,5 грн/літр.

За його даними, після впровадження в Україні надзвичайної ситуації падіння реалізації в "преміальних" мережах становило до 40%, в "економ-сегменті" - 15-20%. "Просіли всі - і приватний, і корпоративний сегменти. Неоднорідна також географія зниження продажу. В усіх мереж максимально просів захід і південь. У першому випадку вироком стало закриття кордонів, у другому - пересихання туристичного потоку, який у цей період зазвичай сунув на південь на першоквітневу гуморину та просто до сонця", - написав він у Facebook.

На думку Куюна, незважаючи на падіння продажу, власники мереж не закриватимуть АЗС, побоюючись можливого мародерства. "Будуть збитки, але вони продовжать працювати, щоб, як мінімум, захиститися від мародерів. А якщо вже все одно відкриті, то чому б не скинути ціну до мінімуму - будь-який проданий літр хоч якось знизить збиток. Таких станцій буде чимало", - пояснив він.

Водночас Куюн висловив побоювання, що нинішні умови можуть реанімувати тіньовий ринок. "Як на це реагуватиме "білий" бізнес, поки що незрозуміло, опитування ключових гравців такого розуміння не дало. Якщо буде зовсім тяжко, першим під ніж піде персонал, ще тисячі безробітних. Але з усього видно, що запас іще є, зокрема за ціною, благо, зовнішній ринок залишається низьким", - резюмував експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА