18:15 01.04.2020

Програма МВФ відкриє Україні інше міжнародне фінансування - глава НБУ

2 хв читати
Програма МВФ відкриє Україні інше міжнародне фінансування - глава НБУ

Національний банк України сподівається на остаточне ухвалення Верховною Радою банківського закону наступного тижня, що дасть змогу отримати і програму розширеного фінансування МВФ, і супутнє фінансування Світового банку (СБ) та інших офіційних кредиторів, заявив голова НБУ Яків Смолій.

"Сподіваємося, що наступного тижня Верховна Рада проголосує законопроект (№2571-д - ІФ) у другому читанні, й це відчинить нам двері для програми МВФ", - сказав він під час онлайн-конференції правління НБУ з Європейською Бізнес Асоціацією в середу.

Смолій уточнив, що, крім СБ, ідеться про макрофінансову допомогу Євросоюзу, яка може бути розширена, й допомогу урядів Канади та Японії.

Голова Нацбанку також нагадав, що Україна розраховує і на фінансування МВФ за програмами боротьби з коронавірусом розміром $1,4 млрд або навіть більше.

"Думаю, якщо отримаємо це фінансування, зможемо спокійно пройти кризу, яка сьогодні охопила весь світ", - наголосив Смолій.

Він зазначив, що більшість коштів від МВФ має бути спрямована до державного бюджету, на якому лежить основний фінансовий тягар подолання епідемії в Україні, для покриття дефіциту бюджету і створення Стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусом в Україні.

За словами голови Нацбанку, міжнародні резерви України сьогодні становлять близько $25 млрд і є достатніми, щоб НБУ міг підтримувати фінансову стабільність, здійснюючи в разі необхідності валютні інтервенції.

Заступник голови НБУ Олег Чурій уточнив, що, навіть надійшовши до бюджету, кошти МВФ буде зараховано на валютний рахунок Мінфіну, який враховується в обсязі міжнародних резервів.

Як повідомлялося, ухвалення закону про ринок земель разом із законом про регулювання банківської діяльності (так званий антиколомойський законопроект) дасть змогу Україні отримати нову трирічну програму розширеного фінансування EFF МВФ обсягом близько $8 млрд, а також пов'язану з нею макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд).

Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні законопроект про банківську діяльність і ухвалила в цілому закон про ринок землі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА