19:14 01.04.2020

Дефіцит бюджету США до ВВП може підвищитися до рівнів періоду Другої світової війни

2 хв читати
Дефіцит бюджету США до ВВП може підвищитися до рівнів періоду Другої світової війни

Дефіцит бюджету США до ВВП країни може наблизитися до рівнів, зафіксованих у період Другої світової війни, на тлі зростання витрат держави на боротьбу з коронавірусною інфекцією Covid-19 та її наслідками.

Президент США Дональд Трамп минулого тижня підписав законопроект, що передбачає виділення $2,2 трлн на підтримку громадян і економіки, на додаток до ресурсів, спрямованих раніше на заходи з обмеження поширення коронавірусу. Тепер Трамп обговорює з лідерами республіканців і демократів у Конгресі нову велику програму витрат, покликану підтримувати на плаву американську економіку.

Ще до початку кризи, спричиненої поширенням коронавірусу, уряд США очікував, що дефіцит бюджету поточного фінансового року, який завершується 30 вересня 2020 року, перевищить $1 трлн уперше з 2012 року. Наразі ніхто не уявляє, якого рівня може сягнути дефіцит, пише MarketWatch.

Згідно з прогнозом Morgan Stanley, від’ємне сальдо бюджету США в календарному 2020 році становитиме щонайменше $3,7 трлн, а в 2021 році - $3 трлн. Виходячи з цих оцінок, додаткові витрати американського уряду цього й наступного року становитимуть близько $5 трлн.

У результаті держборг США може збільшитися протягом двох років до $29 трлн з поточного рівня в $23,6 трлн. Раніше очікувалося, що держборг досягне цієї позначки не раніше ніж 2025 року.

Експерти впевнені, що дефіцит федерального бюджету США поточного фінроку легко перевищить зафіксовані у 2009 фінроці 9,8% ВВП - рекордний показник, відзначений після Другої світової війни. У разі спаду в американській економіці дефіцит може сягнути 15-20% ВВП.

Дефіцит бюджету США сягав піку - 27% ВВП - у 1943 році, показник залишався вищим за 20% ВВП у 1943-1945 рр.

Влада США готова спрямувати стільки ресурсів, скільки потрібно, щоб упоратися з наслідками пандемії, причому республіканці й демократи сходяться в думках про необхідність зробити все можливе для подолання кризи.

Економічний радник Білого дому Ларрі Кадлоу, відповідаючи на запитання про те, як адміністрація Трампа має намір нарощувати витрати без підвищення податків, заявив: "Ми не підвищуємо податків зараз, ми їх знижуємо". І законодавці обох партій згодні з необхідністю зменшення податків, хоча і розходяться в позиціях щодо того, які саме податки необхідно знижувати.

У певний момент владі доведеться зіткнутися з необхідністю бюджетної економії, однак у доступному для огляду майбутньому цього не буде ні в США, ні в Європі, зазначають експерти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА