21:30 01.04.2020

Рада НБУ вилучила заборону на купівлю ОВДП зі Стратегії монетарної політики Нацбанку

2 хв читати
Рада НБУ вилучила заборону на купівлю ОВДП зі Стратегії монетарної політики Нацбанку

Рада Національного банку України 31 березня вирішила вилучити внесену в 2018 році до Стратегії монетарної політики НБУ заборону на купівлю державних цінних паперів і проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків, а також відмовитися від встановлення верхньої межі обсягу держпаперів у портфелі центробанку.

"Акцентувати увагу правління НБУ на доцільності створення макроекономічних передумов пом'якшення наслідків рецесії в рамках збереження цінової та фінансової стабільності. В тісній координації з урядом упровадити всі можливі заходи та дії, спрямовані на підтримку економіки й населення в кризовий період", - ідеться в рішенні ради НБУ, опублікованому в середу.

Рада також рекомендувала правлінню оперативно визначити й доповісти про можливі обсяги проведення Нацбанком операцій з ОВДП на вторинному ринку, які не становитимуть загрози фінансовій стабільності.

Серед інших рекомендацій - розглянути можливість упровадження цільового довгострокового рефінансування банків з метою кредитування інвестпроектів, суб'єктів малого та середнього бізнесу, розширити перелік активів, які можуть бути забезпеченням за такими кредитами рефінансування, і розглянути можливість розширення критеріїв прийнятності застави за кредитами екстреної підтримки ліквідності.

Ще одним побажанням Ради стало знизити норму обов'язкового резервування банків для валютних коштів з метою їх залучення і утримання в банківській системі України.

Рада також вважає за необхідне обґрунтувати середньостроковий таргет інфляції на рівні, "який достатньою мірою враховує шоки, пов'язані з епідемією коронавірусу, й ... емпіричний досвід країн із ринками, що формуються, які відновлювалися після структурних шоків".

Як повідомлялося, правління Нацбанку неодноразово заявляло про відсутність планів повертатися до практики купівлі ОВДП у банків, яка може бути елементом прихованого фінансування дефіциту держбюджету. "Нацбанку заборонено купувати ОВДП на первинному ринку законом про Нацбанк, також заборонено фінансувати бюджет у будь-якому вигляді, тому сьогодні ми такі можливості не розглядаємо", - сказав 12 березня заступник голови НБУ Олег Чурій. Таку саму позицію правління НБУ підтвердило на онлайн-зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією в середу, 1 квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА