11:17 02.04.2020

Половина бізнесу здатна протриматися ще місяць карантину - опитування СУП

2 хв читати
Половина бізнесу здатна протриматися ще місяць карантину - опитування СУП

Половина бізнесу здатна протриматися тільки один місяць карантину, а кожна четверта компанія витримає ще два-три місяці роботи в таких умовах, тоді як 6% уже закрили свій бізнес (переважно малі та середні підприємства), свідчать результати опитування Спілки українських підприємців (СУП) серед представників бізнесу в різних регіонах країни.

"При цьому 51% опитаних підприємців здатні протриматися лише один місяць, а кожен четвертий бізнес витримає два-три місяці роботи в умовах карантину, щоб не збанкрутувати. 6% підприємців повністю закрили бізнес, до цієї категорії потрапив здебільшого мікро- і малий бізнес", - наголошують в асоціації.

"Результати нашого опитування демонструють необхідність упровадження радикальних заходів з боку влади на підтримку економіки, таких як тимчасове звільнення від сплати податків бізнесу, який в умовах карантину продовжує виплачувати зарплату співробітникам", - прокоментувала ситуацію виконавчий директор СУП Катерина Глазкова.

Лише 3% респондентів зазначили, що їхній бізнес може працювати тривалий час за необхідних умов (орендні канікули, віддалений доступ для співробітників, перегляд бізнес-моделі).

При цьому третина заявляє про падіння доходів на 90-100% від початку карантину, що призвело до скорочення до половини персоналу.

Як уточнюють у СУП, здебільшого це стосується мікробізнесу до 10 співробітників у компанії з річним оборотом до 5 млн грн, тоді як власники малого (10-100 співробітників, річний оборот 5-50 млн грн) і середнього бізнесу (штат 100-250 осіб, річний оборот 50-100 млн грн) відзначають падіння доходів на 25-50% порівняно з докарантинним періодом, вони вже звільнили 10-25% співробітників. Втрати великих підприємств (від 250 співробітників, від 100 млн грн обороту) становлять 10-25%.

Великий бізнес прогнозує скорочення штату на чверть до кінця обмежувальних заходів, додали в СУП.

Згідно з опитуванням, близько 42% власників бізнесу негативно поставилися до продовження карантину до 24 квітня, третина не визначилася.

"Тільки кожен четвертий вважає продовження обмежувальних заходів необхідним у період поширення пандемії", - констатують у СУП.

При цьому 48% опитаних підприємств вважають, що після 24 квітня необхідно послабити обмежувальні заходи (карантин лише для осіб похилого віку та зі слабким імунітетом). Третина вважає оптимальним подальший індивідуальний підхід для кожної конкретної території. Лише 1% очікує повного припинення карантину.

Водночас майже 60% опитаних продовжують вести бізнес під час карантину, проте в СУП зазначають: це переважно великі й середні компанії.

З огляду на ситуацію, що склалася, СУП наполягає на таких заходах підтримки бізнесу, як звільнення від податку на прибуток постраждалих сфер - закладів культури, туризму; часткову допомогу роботодавцям у зв'язку зі скороченням часу й обсягів роботи співробітників; мораторій на перевірки бізнесу до кінця року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА