19:26 02.04.2020

Fitch очікує падіння світового ВВП на 1,9% в 2020 р, глибока рецесія - базовий сценарій

3 хв читати
Fitch очікує падіння світового ВВП на 1,9% в 2020 р, глибока рецесія - базовий сценарій

Міжнародне рейтингове агентство очікує падіння світового ВВП на 1,9% в 2020 році, при цьому глибока рецесія тепер є базовим сценарієм.

"Швидкість, з якою розвивається пандемія коронавірусу, зажадала ще одного раунду значних скорочень наших прогнозів ВВП. Тепер ми очікуємо, що світова економічна активність скоротиться на 1,9% в 2020 році, при цьому ВВП США, Єврозони і Великої Британії знизиться на 3,3 %, 4,2% і 3,9% відповідно", - повідомляється в прес-релізі агентства.

Відновлення Китаю після збоїв у першому кварталі буде різко обмежено глобальною рецесією, і зростання економіки країни за підсумками цього року буде нижче 2%.

"Прогноз падіння світового ВВП на рік в цілому відповідає світовій фінансовій кризі, але безпосередній удар по діловій активності і робочим місцям у першій половині цього року буде гірше", - зазначає головний економіст Fitch Браян Коултон.

"Поширення COVID-19 і необхідні для боротьби з коронавірусом дії означають, що тепер ми повинні включити повномасштабні карантини в Європі і США (і в багатьох інших країнах) в наші базові прогнози", - йдеться в огляді. Аналітики не враховували це в березневому прогнозі світової економіки (GEO).

Режим самоізоляції може призвести до падіння економік Європейського союзу і США на 28-30% у другому кварталі. Це безпрецедентне квартальне зниження ВВП у мирний час, і воно аналогічно тому, що ми прогнозуємо для Китаю на перший квартал.

"Виходячи з припущення, що криза в сфері охорони здоров'я загалом спаде в другому півріччі цього року, має відбутись істотне поступове відновлення активності після зняття обмежень", - наголошується в повідомленні. Зміна потоків витрат, відновлення запасів продукції, а також вплив від стимулюючих заходів урядів нададуть цьому підтримку.

Однак до стримуючих відновлення економічного підйому факторів увійдуть скорочення капіталовкладень, зростання кількості безробітних, шокові ціни на сировину і ситуація на фінансових ринках.

"Наш базовий прогноз не передбачає, що ВВП в США і Європі повернеться до довірусного рівня до кінця 2021 року", - сказав Култон.

Зростання прибутковості корпоративних облігацій і бондів emerging market призводить до посилення умов залучення фінансування в світі, а зміцнення долара США і падіння цін на сировинні товари ще більше ускладнять зростання економік країн, що розвиваються.

"Наш прогноз ціни нафти на 2020 рік (середньорічний показник для сорту Brent) був знову знижений до $ 35 за барель", - йдеться в повідомленні.

Невизначеність, пов'язана з усіма прогнозами, надзвичайно висока, і велика ймовірність їх подальшого погіршення. Якщо для локалізації коронавірусу потрібен більш тривалий карантинний період, збиток для ВВП буде більш значним.

"Наш аналіз передбачає можливе додаткове зниження ВВП на 2 процентних пункту в додаток до базового прогнозу для США і Європи в разі, якщо період самоізоляції буде продовжений до восьми тижнів, а потім зніматиметься більш повільно", - наголошується в огляді.

Крім того, це затримає процес відновлення після закінчення кризи.

"Нездатність стримати вірус призведе до ще більш несприятливих наслідків", - зазначають аналітики Fitch.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА