19:12 03.04.2020

Ліквідація "ГарПок" украй негативно позначиться на ринку електроенергії

2 хв читати
Ліквідація "ГарПок" украй негативно позначиться на ринку електроенергії

Ліквідація ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") є радикальним заходом і матиме руйнівний вплив на функціонування ринку електричної енергії, заявило держпідприємство на сайті у п'ятницю.

"Будь-які необдумані, неузгоджені, ситуативні рішення спричинять катастрофічні наслідки, які стосуються кожного – виробників електроенергії, "зеленої" генерації, постачальників універсальних послуг, населення", - зазначив директор "ГарПок" Костянтин Петриковець, коментуючи можливість ухвалення Кабінетом Міністрів постанови про ліквідацію ДП і покладання його функцій з 1 травня 2020 року на НАЕК "Енергоатом".

За його словами, нині немає чітких механізмів щодо змін до виконання спеціальних зобов'язань на ринку електроенергії, а ліквідація "ГарПок" у разі ухвалення відповідного рішення тільки загострить проблеми і ще більше дестабілізує ринок.

При цьому в "ГарПок" зазначили, що проект обговорюваної постанови не було оприлюднено, і він не надходив на розгляд підприємства.

Водночас, за даними джерел інтернет-порталу "Енергореформа" на ринку, проект постанови обговорювався на нараді у т.в.о. глави Мінекоенерго Віталія Шубіна у п'ятницю, але "міністерство вирішило не вдаватися до таких радикальних заходів".

Як повідомлялося, проект з енергетичної безпеки (ESP) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю написав, що Кабінету Міністрів України запропонували ліквідувати ДП "Гарантований покупець" і покласти функції, виконувані ним на ринку електричної енергії, на НАЕК "Енергоатом".

У повідомленні не уточнювалося, хто став ініціатором проекту постанови, але зазначається, що поспішна ліквідація "ГарПок" і визначення за "Енергоатомом" функцій гарантованого покупця може мати серйозні наслідки для функціонування оптового ринку електричної енергії.

У рамках цієї ініціативи внесення до PSO змін, які передбачають збільшення частки електроенергії "Енергоатома" на різних сегментах ринку, в умовах непрозорого функціонування двосторонніх договорів може призвести до краху ринку "на добу вперед" (РДВ), а також посилити й без того високу концентрацію на ринку е/е, вважають експерти проекту.

Раніше ESP розробив свій варіант змін до механізму PSO, а також програму поетапного скасування обов'язків. Презентований USAID підхід відповідає рекомендаціям Секретаріату Енергетичного співтовариства, зазначалося в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА