08:48 04.04.2020

ПриватБанк подав новий позов на $ 5,5 млрд на Кіпрі проти екс-власників

2 хв читати
ПриватБанк подав новий позов на $ 5,5 млрд на Кіпрі проти екс-власників

Державний ПриватБанк подав новий позов до кіпрських судів, вимагаючи відшкодування збитків у розмірі $ 5,5 млрд щодо схем, які несуть всі ознаки шахрайства та відмивання грошей, які, як стверджує банк, були здійснені його колишніми акціонерами Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, екс-першим заступником голови правління Тимуром Новіковим і двома кіпрськими компаніями - PrimeCap (Cyprus) Limited і Duxton Holdings Limited, йдеться в повідомленні банку в п'ятницю.

Згідно з ним, новий позов був поданий на Кіпрі 3 квітня 2020 року, після того як кіпрський суд виніс забезпечувальне розпорядження (document preservation order) проти PrimeCap.

У релізі зазначено, що позов належить до двох наборів операцій, які, за твердженням банку, були незаконно здійснені в період з 2013 до 2016 року за вказівкою його колишніх власників за сприяння інших відповідачів і містили в собі значні суми, виплачувані компаніям, що належать та / або контрольованим Коломойським і Боголюбовим. Банк стверджує, що вони були фіктивними кредитними угодами, жодна з яких не була погашена.

Зокрема, ці операції включають схему, згідно якої $ 2,34 млрд було направлено кіпрській компанії Duxton Holdings Limited, пов'язаній з колишніми акціонерами банку, майже щоденними траншами в $ 30 млн протягом чотиримісячного періоду в 2013 році, зазначається в повідомленні фінустанови.

Після цього позову загальна сума претензій, заявлена ПриватБанком проти Коломойського і Боголюбова в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі, перевищила $ 10 млрд.

"Банк залишається прихильним отримання повної компенсації від своїх колишніх власників стосовно шкоди, заподіяної йому під час перебування в їхньому володінні і під їх контролем, і досягнення справедливості як для банку, так і для українських платників податків", - підкреслюється в релізі.

Як повідомлялося, уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку Коломойського і Боголюбова, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають проведену націоналізацію, в результаті якої вони повністю позбулися своїх акцій, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них відшкодування збитків. Нині сторони ведуть судові суперечки як в Україні, так і в зарубіжних юрисдикціях.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА