16:35 06.04.2020

Понад чверть економіки США не функціонує через коронавірус

2 хв читати
Понад чверть економіки США не функціонує через коронавірус

Пандемія коронавірусу призвела до припинення економічної діяльності у США на 29%, свідчить дослідження Moody's Analytics для The Wall Street Journal.

Хоча реальні масштаби впливу спалаху захворювання на економіку не можна буде оцінити протягом найближчих років, економісти відзначають безпрецедентне припинення торгівлі через заходи влади.

За даними Moody's, 41 американський штат ухвалив рішення про тимчасове призупинення роботи підприємств, що не відносяться до категорії критично важливих. При цьому обмежувальні заходи торкнулися найбільш густонаселених регіонів, які вносять непропорційно великий внесок в економіку країни. Частка округів, у яких було введено режим ізоляції, становить 80%, але на них припадає 96% виробництва.

Одна десята частина падіння виробництва пов'язана з ситуацією у трьох округах - Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та окрузі Кук, центром якого є Чикаго.

Аналітик Moody's Марк Занді, вважає, що скорочення виробництва на 29% не спостерігатиметься протягом усього другого кварталу. Він вважає, що економічна діяльність у більшості регіонів почне відновлюватися до літа, а падіння ВПП США у другому кварталі становитиме 30% у річному вираженні.

За даними міністерства торгівлі США, за час Великої депресії 1929-1933 рр. річний обсяг виробництва впав на 26%. Під час попередньої рецесії 2007-2009 рр. було зафіксовано квартальне зниження виробництва майже на 4%.

При цьому, як зазначає MarketWatch, нинішня ситуація не схожа на рецесію 2007-2009 рр., викликану шоком попиту, який призвів до падіння витрат і в кінцевому підсумку позначився на пропозиції.

На думку Занді, нинішня криза порівнювана з наслідками сильних землетрусів або терористичних атак 11 вересня 2001 року, коли авіакомпанії тимчасово припинили польоти. За оцінкою Moody's, за декілька днів після теракту економіка США втратила приблизно $111 млрд. За три тижні з моменту введення обмежувальних заходів у зв'язку з коронавірусом виробництво скоротилося приблизно на $350 млрд.

Дослідження Economic Innovation Group, у свою чергу, показало, що в Нью-Йорку, Нью-Джерсі та Коннектикуті уповільнення економічної діяльності було в основному пов'язано з двома секторами - нерухомістю та ритейлом. У деяких галузях, серед яких ресторанний бізнес, доходи впали на три чверті.

Призупинення виробництва у підсумку може позначитися і на попиті. Понад 10 млн американців подали заявки на допомогу з безробіття за два тижні, що завершилися 28 березня. Кількість робочих місць в економіці країни у березні скоротилася вперше з 2010 року - на 710 тис. осіб, повідомило міністерство праці у п'ятницю. Безробіття в країні підскочило до 4,4% із 3,5% у лютому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА