18:22 09.04.2020

Голова Ради НБУ закликає правління покрити через ОВДП 160 млрд грн дефіциту бюджету під загрозою реструктуризації боргу Кабміном

2 хв читати
Голова Ради НБУ закликає правління покрити через ОВДП 160 млрд грн дефіциту бюджету під загрозою реструктуризації боргу Кабміном

Кабінету Міністрів у разі подальшої відмови правління Національного банку України (НБУ) купувати ОВДП на вторинному ринку і тим самим допомогти профінансувати 160 млрд грн дефіциту держбюджету необхідно розпочати підготовку до реструктуризації зобов'язань за ОВДП перед резидентами (крім фізичних осіб), які підлягають до сплати в травні-грудні 2020 року на 128 млрд грн, вважає голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Оптимальним обсягом участі НБУ в операціях з державними цінними паперами вбачається обсяг у розмірі 160 млрд грн, що дасть можливість рефінансувати державний борг перед суб’єктами національної економіки (переважно банками та НБУ) і спричинить мінімальний тиск на інфляційні процеси", - написав Данилишин у Facebook у четвер.

На його думку, відмова правління НБУ від фактично емісійного фінансування держбюджету в обумовлених обсягах призведе до становлячої велику загрозу дестабілізації бюджетної сфери, критичної нестачі ліквідності у всіх секторах економіки, крім фінансового, скорочення сукупного попиту через "відмивання коштів із реальної економіки через первинно профіцитний бюджет.

"Національний банк як незалежний орган повинен проаналізувати наслідки погіршення фінансового стану суб’єктів економіки та зробити нелегкий вибір між двома загрозами макроекономічної стабільності – колапсом національної фінансової системи, хвилею банкрутств, армією безробітних чи зростаючою інфляцією", - наголосив голова НБУ.

Данилишин зазначив, що екстраординарність епідемічних викликів потребує задіяння екстраординарних резервів для фінансування бюджету.

Він додав, що "надлишковий попит", спричинений участю НБУ у фінансуванні дефіциту бюджету, відіграє чи не останню роль серед факторів інфляції, тоді як основними причинами є низький рівень життя і, як наслідок, висока схильність населення до споживання і структурні диспаритети, зумовлені недосконалістю товарного, фінансового і ринку праці.

Як повідомлялося, Рада НБУ 31 березня вирішила вилучити внесену у 2018 році до Стратегії монетарної політики НБУ заборону на купівлю державних цінних паперів і проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат, а також відмовитися від встановлення верхньої межі обсягу держпаперів у портфелі центробанку.

Водночас правління Нацбанку неодноразово заявляло про відсутність планів повертатися до практики купівлі ОВДП у банків, яка може бути елементом прихованого фінансування дефіциту держбюджету.

"Нацбанку заборонено купувати ОВДП на первинному ринку законом про Нацбанк, також заборонено фінансувати бюджет у будь-якому вигляді, тому сьогодні ми такі можливості не розглядаємо", - сказав 12 березня заступник голови НБУ Олег Чурій.

Таку саму позицію правління НБУ підтвердило на онлайн зустрічі з Європейською бізнес асоціацією 1 квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА