19:12 09.04.2020

Фінансування бюджету за рахунок коштів НБУ призведе до розбалансування фінансової системи країни

2 хв читати
Фінансування бюджету за рахунок коштів НБУ призведе до розбалансування фінансової системи країни

Фінансування бюджету України шляхом купівлі Національним банком України (НБУ) на вторинному ринку ОВДП призведе до розбалансування фінансової системи країни та створить додаткові проблеми для економіки і добробуту населення, написав заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України, екс-директор департаменту монетарної політики НБУ Сергій Ніколайчук у Facebook у четвер.

"Хотів би лише уточнити, що кількісне пом’якшення - це політика центрального банку для стимулювання попиту та підвищення інфляції в умовах, коли ставки близькі до нуля. Якщо така потреба буде, у НБУ ще є великий потенціал "класичного" пом’якшення через зниження ставки до того, як запускати "нетрадиційні" методи", - зазначив він.

Ніколайчук додав, що заклики до "кількісного пом'якшення" з посиланням на міжнародні центральні банки є прикладом популярного в Україні карго-культу - спроби бездумно повторювати практики, успішні в інших країнах.

Як повідомлялося, голова Ради НБУ Богдан Данилишин в середу закликав правління центробанку покрити через ОВДП 160 млрд грн дефіциту бюджету під загрозою реструктуризації боргу Кабміном.

Ніколайчук у коментарях уточнив, що паралельно з Данилишиним писав допис. "Сьогоднішній допис голови Ради НБУ - це щось феєричне. Тут не стільки карго-культ, скільки абсолютне нерозуміння базових принципів фінансів і гра на стороні ІВК (літери співпадають з ініціалами Ігоря Коломойського - ІФ)", - зазначив він.

Як повідомлялося, Рада НБУ 31 березня вирішила вилучити внесену у 2018 році до Стратегії монетарної політики НБУ заборону на купівлю державних цінних паперів і проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат, а також відмовитися від встановлення верхньої межі обсягу держпаперів у портфелі центробанку.

Водночас правління Нацбанку неодноразово заявляло про відсутність планів повертатися до практики купівлі ОВДП у банків, яка може бути елементом прихованого фінансування дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА