16:28 13.04.2020

Суд переніс розгляд апеляції на ухвалу суду про виплату ПриватБанком понад $250 млн Суркісам на 15 квітня - банк

3 хв читати

Київський апеляційний суд переніс на 11:30 15 квітня розгляд апеляційної скарги державного виконавця на постанову судді Печерського районного суду В'ячеслава Підпалого, якою він зобов'язав державний ПриватБанк (Київ) виплатити понад $250 млн на користь шести офшорних компаній братів Суркісів.

Згідно з повідомленням прес-служби банку в понеділок, суд залучив до справи Кабінет Міністрів як третю особу без самостійних вимог.

Як повідомлялося, у понеділок Київський апеляційний суд продовжив розгляд відповідної апеляції, допустивши до засідання юристів ПриватБанку і представників Міністерства фінансів.

Раніше, на початку березня, держвиконавець подав апеляційну скаргу на рішення судді Підпалого щодо виплати ПриватБанком Суркісам більше ніж $250 млн, не скоординувавшись з юррадниками банку. Міністр юстиції Денис Малюська пояснював це тим, що радники банку стали ініціаторами клопотання, яке, за його словами, призвело до зазначеної вище постанови суду.

Зазначалося, що ПриватБанк також подав апеляцію на постанову судді Підпалого, проте жодної інформації щодо її розгляду суд поки що не надав.

Водночас адвокат Суркісів повідомила виданню "НВ.Бизнес", що на засіданні в Київському апеляційному суді 8 квітня слухалися дві апеляції: держвиконавця та ПриватБанку, - при цьому представники Мінфіну і банку на нього не з'явилися "без поважних причин, хоча були повідомлені про дату і час".

Раніше, в лютому 2020 року, суддя Підпалий зобов'язав ПриватБанк компенсувати офшорним компаніям Суркісів кошти, які вони в 2012-2014 роках розмістили на рахунках кіпрської філії фінустанови, і відсотки, які повинні були нараховуватися за умовами депозитних договорів.

Адвокат Суркісів Віктор Боруха зазначив, що рішення про роз'яснення ухвали щодо забезпечення позову від 9 лютого 2017 року ухвалив Печерський райсуд Києва на підставі заяви державного виконавця, про яку його просив сам ПриватБанк.

"Вищезазначене рішення Печерського райсуду Києва (...) ще в 2017 році було залишено в силі судом апеляційної інстанції, проте досі не виконано ПриватБанком. У зв'язку з цим правоохоронні органи України з травня 2017 року зареєстрували декілька кримінальних проваджень (невиконання судового рішення, яке набуло законної сили)", - зазначив адвокат Суркісів.

Вона також наголосила, що в грудні 2016 року Окружний суд Нікосії (Кіпр) в позові №5880/16 задовольнив заяву шести офшорів Суркісів і заборонив ПриватБанку зменшувати, занижувати, відчужувати, обнуляти, переводити, обтяжувати й видозмінювати кредитні залишки на банківських рахунках наших клієнтів станом на 16 грудня 2016 року (до процедури bail-in), яку пізніше було залишено без змін апеляційним судом.

У свою чергу юридичний радник ПриватБанку Андрій Пожидаєв під час онлайн-брифінгу 13 квітня повідомив, що кримінальне провадження у справі в Кіпрі закрили 4 березня.

Він зазначав, що ПриватБанк звернувся за роз'ясненням, оскільки виконання ухвали Печерського суду Києва від 9 лютого 2017 року було неможливим, оскільки банк уже виконав умови депозитного договору в 2016 році в рамках процедури bail-in.

Як повідомлялося раніше, кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій, під час націоналізації банку наприкінці 2016 року потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами

Суркіси намагаються оскаржити внесення їх до процедури bail-in в судах. Зокрема, Верховний Суд України 16 квітня продовжить розгляд касаційної скарги Нацбанку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій на користь Суркісів з приводу їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА