13:06 15.04.2020

МВФ допоможе Україні, залишилося кілька питань для затвердження програми EFF

2 хв читати
МВФ допоможе Україні, залишилося кілька питань для затвердження програми EFF

Міжнародний валютний фонд відзначає ефективну реакцію українського уряду на "коронакризу", підтверджує прогрес у переговорах про нову програму розширеного фінансування (EFF) і розраховує на швидке її затвердження після вирішення останніх кількох питань.

"Ми проводимо переговори з Україною про нову програму (EFF - ІФ). Обговорення просунулися вперед, і я думаю, що вони йдуть добре. Залишилося кілька невирішених питань. Я впевнений, що їх незабаром буде подолано", - сказав директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен (Poul Thomsen) на брифінгу в середу.

За його словами, фонд підтримує заходи уряду щодо боротьбі з епідемією коронавірусу, які призведуть до дуже значного збільшення дефіциту бюджету.

Томсен зазначив, що в останні кілька років у рамках програми, підтриманої МВФ, Україна досягла значних показників макроекономічної стабільності: зросла стабільність банківської системи, знизилася інфляція, зменшилися дефіцит поточного рахунку та держбюджету, скоротився держборг, а валютні резерви значно зросли й перевищили $20 млрд.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський, Нацбанк і попередній уряд на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд. Позитивне рішення МВФ дасть змогу уряду отримати також макрофінансову допомогу від ЄС (EUR500 млн) і кредит Світового банку (до $1,0 млрд), а також екстрену допомогу фонду у зв'язку з коронавірусом обсягом близько 1,4 млрд.

Умовами для остаточного відкриття програми, розмір якої під час переговорів вдалося збільшити орієнтовно до $8 млрд, стало ухвалення закону про ринок земель разом із законом про регулювання банківської діяльності (так званий "антиколомойський" законопроект), а також оновленого закону про держбюджет.

Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні законопроект про банківську діяльність і ухвалила в цілому закон про ринок землі, а 13 квітня затвердила оновлений держбюджет зі збільшеним з 2,1% до 7,5% ВВП дефіцитом.

Водно остаточне ухвалення "антиколомойського" закону затягується через понад 16 тис. правок, поданих його противниками. За оцінками представників фракції правлячої партії "Слуга народу", закон може бути ухвалений у цілому на початку травня, після чого МВФ знадобиться ще дві-три тижні на остаточне затвердження програми та виділення коштів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА