14:37 15.04.2020

Кабмін розширив програму "Доступні кредити 5-7-9%" на бізнес із річним доходом у 100 млн грн, збільшив максимальну суму кредиту до 3 млн грн

2 хв читати

Кабінет Міністрів України розширив державну програму "Доступні кредити 5-7-9%" на бізнес із річним доходом у 100 млн грн, тоді як раніше відповідна сума обмежувалася 50 млн грн, а також збільшив максимальну суму кредиту з 2 млн грн до 3 млн грн.

Відповідну постанову уряд одностайно ухвалив на засіданні в середу.

Згідно з документом, оприлюдненим на сайті уряду, Кабмін також диференціював максимальний термін кредитування залежно від цілей. Так, кредит до п'яти років надаватиметься на реалізацію інвестиційного проекту і на цілі, пов'язані зі здійсненням уповноваженим банком рефінансування заборгованості суб'єкта, а кредит до двох років - на фінансування оборотного капіталу.

Крім того, передбачається збільшення до 50%-го рівня максимальної суми оплати Фондом розвитку підприємництва (ФРП) із відповідним збільшенням допустимого рівня частини проблемної заборгованості за кредитами, наданими новоствореним мікро- і малим підприємцям (ММП) до 25%.

Уряд також вніс зміни в порядок щодо запобігання економічних наслідків карантину у зв'язку з поширенням Covid-19 в Україні. Зокрема, передбачається розширення інвестиційних цілей, на які можуть бути надані кредити, а саме:

- на цілі, пов'язані зі здійсненням уповноваженим банком рефінансування заборгованості суб'єкта підприємництва за кредитами, наданими банками України;

- на фінансування оборотного капіталу для покриття його постійних витрат, зокрема на виплату зарплат працівникам, на орендні та комунальні платежі, на послуги з охорони приміщень, податки, збори та інші передбачені законодавством обов'язкові платежі.

Крім того, постанова встановлює, що бізнес може звертатися за держпідтримкою на антикризові заходи під час карантину і протягом 90 днів після його закінчення, тоді як раніше кінцевою датою було 1 вересня.

Водночас введено відстрочку кредитів на антикризові заходи на термін до 9 місяців.

Кабмін також встановив мінімальну пільгову компенсаційну процентну ставку в розмірі 3% річних, свідчить документ.

Як повідомлялося, протягом першого тижня зі старту держпрограми (3-7 лютого) ФРП уклав угоди про співпрацю з Ощадбанком, Укргазбанком, ПриватБанком і Укрексімбанком, 28 лютого - з комерційним банком "Львів", а 3 березня - з ПУМБ.

У рамках програми "Доступні кредити" підприємці зможуть отримати кредити на розвиток бізнесу терміном до п'яти років (за всією групою пов'язаних осіб за весь період дії програми). При цьому держава компенсує підприємцю частину відсотків за кредитом - ставки становлять від 5% до 9% річних залежно від кількості створюваних робочих місць із можливістю щоквартального зниження процентної ставки.

Програма розрахована на розвиток малих і середніх підприємств, чисельність працівників яких не перевищує 50 осіб (із урахуванням групи пов'язаних осіб).

З березня 2020 року держпрограма передбачає часткові кредитні гарантії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА